VERFIJNDE OPGRAVINGEN OP NORMAALSCHOOLSITE

Bij gelegenheid van de open werfdag kon begin oktober een bezoek worden gebracht aan de archeologische opgravingen op de site van de Normaalschool, die worden uitgevoerd door medewerkers van het studiebureau Adede. Bijna twee aanden later tekenen de structuren en de contouren van de fundamenten zich duidelijker af.

Reeds tijdens het vooronderzoek bleek dat het om een site met een duidelijke archeologische waarde ging. De Normaalschoolsite lag net binnen de eerste stadsomwalling en aan een zijvertakking van de oude Grote Nete, die jaarlijks voor overstromingen zorgde. In 1912 werd de rivierbedding – een dankbare bron voor archeologische vondsten omdat er heel wat voorwerpen in het water werden gegooid – gedicht. Tot de site behoren ook restanten van het oude Sint-Elisabethgasthuis, sinds 1236 de thuishaven van de Gasthuiszusters-Augustinessen, dat in 1873 werd overgebracht naar de Mechelsestraat. Het had achtereenvolgens de naam van Sinte Elisabethen Gasthuys, O.L.V.-gasthuis (13de – 14de eeuw) en Sinte Lysbettengasthuis (15de eeuw). Na de verhuis werden de gebouwen en de tuin aangekocht voor de uitbreiding van de Normaalschool. In 1817 werd op de site de toenmalige kweekschool opgericht, onder het bewind van koning Willem I van Oranje. Na de Belgische omwenteling sloot de school van 1830 tot 1843, toen ze werd heropend als Staatsnormaalschool.

Tijdens W.O. I werd de school grondig vernield. Van 1921 tot 1926 volgde de wederopbouw. Restanten van de oorspronkelijke en de heropgebouwde Normaalschool werden tijdens de opgravingen blootgelegd. Dit was eveneens het geval voor de Kerkhofmolenloop en voor het Proefstraatje/Hondenstraatje, dat de scheiding vormde tussen de hoven van voorname families (zoals de Hoves des Estiennes) en het oude klooster. Verder tekenen zich de structuren af van latrines, overwelfde kelders, een waterput, muren en vloeren. De grondlagen – w.o. makkelijk bewerkbare zandleemgrond – werden voorzichtig afgegraven. De opgravingen gaan door tot op de moederlaag, op een diepte van 3 tot 5 à 6 meter op de plaats van de gedempte waterloop. De voorbije weken werden op de site ook glasscherven en aardewerk gevonden. Daaronder een limonadeflesje van de limonadefabriek Van Den Eeden uit de Kluizestraat en kruiken afkomstig uit Duitsland. Ze werden grondig gereinigd en maken het voorwerp uit van verdere studie.

Tekst: DéBé

Foto,s: RM

Begindatum: 
zaterdag, 27 november, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 27 november, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK