UNIEKE TEKENING ONTDEKT IN COLLECTIE LIERS STADSMUSEUM

Onderzoekers van de Koninklijke Bibliotheek van België en van het Rubenianum hebben in de collectie van het Lierse stadsmuseum een unieke tekening uit het Rubensatelier ontdekt. De tekening is een zeldzame getuige van een verloren gegane schilderij van Isabella d’Este (1474-1539) die door Peter Paul Rubens (1577-1640) werd gemaakt en die hij heeft bijgehouden tot aan zijn dood.

Volens Bert Schepers van het Rubenianum, het onderzoeksinstituut voor Vlaamse kunst van de 16de en 17de eeuw te Antwerpen, is het hoogst uitzonderlijk dat een onbekende 17de eeuwse tekening uit het Rubensatelier wordt gevonden. Het getekende portret van de Italiaanse markiezin Isabella d’Este werd omstreeks 1618-1619 in het Rubensatelier vervaardigd door prentkunstenaar Lucas Vorsterman (1595-1675). De tekening werd ontdekt tijdens een werkbezoek in het kader van een gezameijk onderzoeksproject van de Koninklijke Bibliotheek van België en het Rubenianum. Volgens Sarah Van Ooteghem, assistent-conservator bij het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België,  was Lucas Vorsterman de eerste graveur die Rubens in zijn atelier tewerkstelde. Tekeningen van zijn hand zijn slechts schaars bewaard gebleven. Hij maakte vaak gebruik van ontwerpen die door anderen werden aangeleverd, zoals de jonge Antoon Van Dijck (1599-1641). Het verloren gegane schilderij van Rubens was een kopie naar het beroemde portret van Isabella d’Este, de echtgenote van Francesco II Gonzala, de Markies vab Mantua, van de hand van Titiaan (1487-1576). Wellicht zag Rubens het origineel van Totiaan rond 1605 in Mantua, waar hij werkzaam was aan het hof van de familie Gonzala.

Schepen Rik Verwaest is bijzonder fier dat de collectie van het Liers stadsmuseum verrijkt werd met een uniek werk, dat beslist tot zijn recht zal komen in toekomstige focustentoonstellingen.

Tekst:DéBé

Foto's: Stadsmuseum

Begindatum: 
donderdag, 6 september, 2018
Einddatum: 
donderdag, 6 september, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK