TWEE JEUGDVRIENDEN STAPTEN NAAR SANTIAGO VOOR HET GOEDE DOEL

Lierenaar Patrick Goetzé (66) die in Pulle woont en zijn jeugdvriend Paul Engels (65) uit Turnhout hebben na 96 dagen en 2.544 kilometer Santiago de Compostella bereikt. Hun pelgrimstocht die per kilometer gesponsord werd door ruim 100 personen, leverde ruim 6.000 euro op voor de vzw. Sint-Pieter die aangepaste woningen voorziet voor jonge andersvaliden.

Op 1 september vertrokken ze van op de Grote Markt in Lier. Aanvankelijk was het de bedoeling om zo’n 100 kilometer te stappen en dan volgend jaar hun tocht te voleindigen. Een goede voorbereiding en een gepaste uitrusting zorgde ervoor dat de eerste 200 kilometer met de glimlach werden afgelegd. Op 28 september bereikten ze Vézelay. Via de ‘Via Lemovensis’ arriveerden ze op 4 november in Saint-Jean-Pied-de-Port, waarna ze samen met een 30-tal pelgrims uit alle werelddelen verder stapten tot de Spaanse grens.

De tocht over de Pyreneeën ging gepaard met de nodige sneeuwbuien. In de ‘Collegiata’ in Roncesvalles werden ze verwelkomd door gastheren van het Nederlandse Compostella-genootschap. Uiteindelijk bereikten ze via Pamplona, Logrono, Burgos en Leon op 5 december Santiago de Compostella. Op 8 december bracht het vliegtuig hen opnieuw veilig thuis. De 6.000 euro die hun tocht opleverde werd overhandigd aan Michel de Vries en Hubert Poriau van de vzw. Sint-Pieter.

Deze vzw. werd opgericht in 2009 met het doel aangepaste woningen voor jonge andersvaliden te voorzien. In 2012 konden de eerste bewoners hun intrek nemen in  twee volledig vernieuwde woningen aan de Irislaan, die voor 27 jaar konden gehuurd worden van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting. Ondertussen zijn de 5 studio’s verhuurd aan 5 gasten, die hier zelfstandig wonen onder begeleiding van de vzw. De Lier. De verbouwing van beide huizen gebeurde zonder enige vorm van subsidie en werd gefinancierd met privatieve middelen en ene lening.

De vraag naar aangepaste woningen voor minder-validen blijft ontzettend groot. De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting is bereid om nog twee huizen aan de Irislaan en de Tulpenlaan te verhuren, die kunnen omgevormd worden tot 5 à 6 studio’s. De verbouwing van het huis aan de Irislaan zou tegen midden 2015 klaar zijn, deze van het huis aan de Tulpenlaan tegen midden 2016.

Begindatum: 
zaterdag, 13 december, 2014
Einddatum: 
zaterdag, 13 december, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK