TROTS OP NIEUWSTE TIMMERMANS’ AANWINSTEN

Begin december 2015 kocht de stad Lier bij veilinghuis Bernaerts twee werken van Felix Timmermans aan: een tekening en een bladzijde manuscript. Voor het manuscript werd 850 euro betaald, voor de tekening 150 euro.

De tekening stelt een oude man in kapmantel voor en is gemaakt in zwarte inkt. Het gezicht en de handen zijn uitgespaard. Rechts bovenaan noteerde Timmermans: ‘naar P.B.’, naar Pieter Breugel. Links onderaan plaatste hij zijn monogram. De tekening staat op de achterkant van een programmaboekje van het Willemsfonds Antwerpen, waar op bericht wordt dat Timmermans op 19 december 1929 een causerie geeft en een kerstnovelle voorleest in de concertzaal van het conservatorium.

Het handschrift op ongelijnd papier is het begin van het verhaal ‘Plus est en vous’ of ‘Meer is in U’. Timmermans las deze spreuk van de Heren van Gruuthuuse voor het eerst in Brugge in 1911. Dochter Lia zegt in haar boek dat deze woorden haar vader als het ware heel zijn leven hebben geobsedeerd. In 1927 heeft Timmermans plannen voor een vertelling gebaseerd op een mystieke spreuk. Pas op het einde van zijn leven begint hij aan het verhaal over een onbereikbare schone liefde. De roman speelt zich af in Brugge en gaat over de schilder Jan Van Eyck. Het boek ‘Verheug U te leven’ van de Amerikaan Ralph Waldo Emerson (1909) geeft hem hiervoor fundamentele inspiratie. ‘Plus est en vous’ gaat over wat meer is in de geliefde, in de mens, namelijk het goddelijke.

Omwille van zijn ziekte heeft Timmermans er maar enkele bladzijden kunnen van schrijven, waarvan de laatste op zijn sterfdag. Zij eindigen met de beschrijving van een preek door een oude pastoor. ‘God ontdekken is zo gemakkelijk als een ei recht zetten. Columbus vaarde altijd rechtdoor en kwam in Amerika uit, gij moet maar binnen varen, recht door, en alles laten liggen bijzijds en ge zult God vinden’. Op de achterblad van het manuscript zette Timmermans met rake potloodlijnen enkele portretten neer. De aangekochte werken hebben, volgens schepen Rik Verwaest en Griet Van Opstal, een bijzondere historische, artistieke en symbolische waarde. Ze worden toegevoegd aan de erfgoedcollectie van de stad.

 

Begindatum: 
vrijdag, 22 januari, 2016
Einddatum: 
vrijdag, 22 januari, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK