TENTOONSTELLING EN BOEK OVER VLAAMSE MEESTERS IN SITU

Van 1 juni tot en met 30 september kan in Vlaanderen op 45 locaties een bezoek worden gebracht aan de tentoonstelling ‘Overmeesterd! Vlaamse Meesters in Situ’. De Sint-Gummaruskerk in Lier is één van deze locaties. De focus wordt hier gericht op de Colibranttriptiek. Dit Vlaams topstuk wordt toegeschreven aan Goossen Van der Weyden. Het drieluik stelt het huwelijk van Jozef en Maria in een kerkinterieur voor en werd gemaakt voor de kapel van de adellijke familie Colibrant.

In kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen, kunnen schilderijen van Vlaamse meesters uit de 15de, 16de en 17de eeuw worden bewonderd op hun oorspronkelijke plaats en de plek waar ze thuishoren. Een discrete scenografie brengt het in-situ-verhaal. ‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een initiatief van het kunst- en erfgoedtijdschrift ‘Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen’ en past in het groter project van Toerisme Vlaanderen. De Colibranttriptiek kan bewonderd worden van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur; op zaterdag van 14 tot 16.30 uur; op zon-, maan- en feestdagen van 14 tot 17 uur. Bezoek met een gids van Toerisme Pastoraal is gratis mogelijk op zaterdag en zondag om 14.30 uur.

Bij gelegenheid van de tentoonstelling werd het ‘Pelgrimsboek van Vlaamse Meesters in Situ’ uitgegeven. Het geeft een mooi overzicht van alle sites per provincie. Elk werk krijgt in vier talen een uitgebreide toelichting. Per site zijn er 2 bladzijden en 2 afbeeldingen voorzien. Het Pelgrimsboek is ook een verzamelboek. Op één van de afbeeldingen kan een kleurensticker van het werk aangebracht worden. Deze wordt overhandigd bij een bezoek aan de site. Ook na 30 september kunnen de stickers verder verzameld worden. Voor 5 sites maakte geurkunstenaar Peter De Cupere een geur bij het schilderij. De geur kan opgesnoven worden door op de kleurenafbeelding te wrijven. Het Pelgrimsboek kost 10 euro.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 1 juni, 2019
Einddatum: 
maandag, 30 september, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK