TENTOONSTELLING EN BOEK OVER HONDERDJARIGE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting bestaat precies 100 jaar. Naar aanleiding van dit eeuwfeest heeft in het stadsmuseum een retrospectieve tentoonstelling plaats en wordt een jubileumboek uitgegeven. Beide initiatieven hebben als titel ‘100 jaar sociaal wonen in Lier’. Voor de nodige toelichtingen zorgden de schepenen Rik Verwaest en Annemie Goris, Jan Hauwaert en Marc Vanden Eynde, respectievelijk voorzitter en directeur van de Lierse Huisvestings Maatschappij. De tentoonstelling werd officieel geopend door burgemeester Frank Boogaerts. 

Met als thema ‘Beleid’, ‘Bouwen’ en ‘Wonen’, werd de tentoonstelling uitgebouwd in drie deelzalen van het stadsmuseum. ‘Na anderhalf jaar gedwongen sluiting, is het de eerste grote wisseltentoonstelling in het stadsmuseum’, aldus Rik Verwaest. Collega Annemie Goris prees de goede samenwerking tussen de maatschappij, de stad en het OCMW. ‘Het blijvend aanbieden van een kwaliteitsvol woonaanbod, blijft een grote uitdaging voor de toekomst’. Volgens voorzitter Jan Hauwaert werd in 1921 de ‘Liersche Maatschappij voor de Goedkoope Woningen’ opgericht. Lier was toen een relatief kleine stad met een grote woningnood. Het verdwijnen van de textielfabriek van De Heyder in 1835 naar Nederland, veroorzaakte hier grote armoede. Toen werden de zogenaamde beluiken gebouwd, die weinig comfort boden. Dit was het geval met de Van Brandtpoort (Berlarij), de Groenpoort (H.-Geeststraat), het Hof van Ranst (Lisperstraat) en de Broeksteeg (Frederik Peltzerstraat). Nadat tijdens W.O. I 1.400 woningen werden vernield, werden op verschillende plaatsen (o.m. de wijk Den Oever) houten noodwoningen opgetrokken. Na W.O. II werden o.m. op Australië degelijke huizen opgetrokken. 

De oprichting van de ‘Lierse Kredietmaatschappij voor Volkswoningen’ bood vele Lierenaars de mogelijkheid om een eigen woning te verwerven. In 1957 werd de maatschappij omgedoopt tot ‘Lierse Maatschappij voor de Huisvesting’. Het boek over ‘100 jaar Sociaal Wonen in Lier’ telt 180 pagina’s en is rijkelijk geïllustreerd. Het geeft een historisch overzicht van de volkshuisvesting in Lier, de groei en bloei van de maatschappij, het ontstaan van de tuinwijken en van sociale woningen zowat overal in de stad. De lezer kan kennis maken met huurders en bewoners, met recente woonprojecten en met het ruime patrimonium van de maatschappij. De publicatie werd samengesteld door Hugo De Bot en Greet Vervloet. Het boek kost 25 euro en is te koop in het stadsmuseum en bij de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting. Huurders hebben recht op een gratis exemplaar, moeten dit wel aanvragen via info@lmhlier.be en kunnen het vervolgens ophalen in het museum. De tentoonstelling kan nog bezocht worden tot en met 27 maart 2022. Het stadsmuseum is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Een ticket kost 4 euro en 3 euro voor wie recht heeft op reductie en 60-plussers. -18-jarigen, scholen en Lierenaars hebben gratis toegang.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 25 september, 2021
Einddatum: 
zondag, 27 maart, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK