TEATER LIER BESTAAT 40 JAAR

Tijdens het toneelseizoen 2017-2018 viert Teater Lier het 40-jarig bestaan. De vereniging werd immers opgericht op 23 november 1977. In die 40 jaar is Teater Lier uitgegroeid tot één van de toonaangevende toneelvereniging die de stad rijk is. Met meer dan 100 leden, waarvan 40 acteurs, en een grote ploeg ter ondersteuning worden elk seizoen drie tot vier producties op de planken gebracht.

Teater Lier is samen met Toneellabo Arlecchino en Koninklijke Lyra Toneel de drijvende kracht achter de toneelactiviteiten in Ontmoetingscentrum Den Bril. De producties worden voor het voetlicht gebracht in de twee zaaltjes van Den Bril: De Spaanse Poort en De Marollen. Teater Lier presenteerde de voorbije decennia 110 verschillende producties, waarvan 30 jeugdproducties en mocht meer dan 80.000 toeschouwers ontvangen. Steeds werd veel aandacht besteed aan de jeugdwerking met toneelcursussen en de mogelijkheid voor jongeren om door te groeien in hun hobby. Enkele van hen zijn ondertussen bekende beroepsacteurs geworden. In 2000 werd met jeugd Teater Lier een eigen jeugdafdeling gesticht. In het bonte Lierse toneelwereldje weet Teater Lier steeds eigen accenten te leggen. Zo werd steeds meegewerkt aan grote evenementen zoals de viering van 800 jaar Lier en van 50 jaar Pallieter, de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de Sint-Gummarusfeesten. Dikwijls werd hiervoor speciaal een nieuw stuk geschreven.

Ook voor stukken met een grote bezetting en live muziek staat Teater Lier bekend. Voorbeelden hiervan zijn Ghetto, Lang leve Den Oorlog, Daens in den naam des volks en Mistero Buffo. Tijdens het feestjaar staan twee grote producties op het programma en dit telkens met een grote bezetting. Van 10 tot en met 25 november is dit het geval voor ‘Brassed Off’ en van 9 tot en met 25 maart 2018 ‘Op de planken moet ge staan’. Dit jubileumstuk werd speciaal geschreven door Dirk Callens. Het betreft andermaal een dubbelproductie in 2 zalen met live muziek en meer dan 40 acteurs van alle leeftijden. Enkele oudgedienden staan terug op de planken. Voor de leden worden nog enkele extra activiteiten voorzien. Op 23 november wordt taart met 40 kaarsjes geserveerd, op 6 januari volgt een Driekoningenquiz, op 20 januari wordt een geleid bezoek gebracht aan de Bourlaschouwburg en op 31 maart staat een galabal met verrassingsacts op het programma.

Tekst: DéBé

Foto: Teater

Begindatum: 
zaterdag, 28 oktober, 2017
Einddatum: 
zaterdag, 31 maart, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK