TALRIJKE REACTIES OP PETITIE VOOR VERVANGEN NAAM FELIX TIMMERMANSLAAN

Ook al legden de drie verenigingen – bedoeld om de persoon en het werk van Felix Timmermans in ere te houden – de boeken neer, dan zijn er nog altijd ontzettend veel fans die het oeuvre van de Vlaamse auteur naar waarde weten te schatten. Dit bleek duidelijk uit de vele reacties nadat bekend raakte dat ene Sara Salarkiya, ondervoorzitter van de beweging ‘Vooruit’ in Sint-Niklaas, een petitie gaat starten om de naam van de Felix Timmermanslaan in Belsele te vervangen door een andere naam.

De Felix Timmermanslaan is gelegen in de Watermolenwijk, waar ook de andere straten werden genoemd naar bekende figuren uit de Vlaamse literatuur zoals o.m. Hadewych, Virginie Loveling, Maria Rosseels, Christine d’Haen, Alice Nahon, Stijn Streuvels en Ernest Claes. Eerder werd in Sint-Niklaas beslist om vanaf 1 januari 2022 de naam van de Leopold II-laan te vervangen door Oosterlaan. Volgens de initiatiefneemster is de petitie bedoeld ‘om een symbolisch signaal voor inclusie te geven. De nieuwe naam zou betrekking kunnen hebben op personen met een diverse achtergrond, die veel betekend hebben voor de stad of het land’. Via de petitie zou aan de bevolking niet gevraagd worden of de huidige naam kan behouwen blijven. Er worden blijkbaar meteen alternatieve namen verwacht. 

De inhoud van de vaak emotionele reacties ga we hier niet herhalen. Algemeen wordt wel gewezen op het gebrek aan respect voor onze Vlaamse cultuur. Ook waarnemend burgemeester Rik Verwaest liet zich niet onbetuigd. Volgens hem is Felix Timmermans allesbehalve een dubieuze figuur. Zijn boeken handelen over vrijheid, liefde en levensvreugde én over een wereld zonder oorlog of geweld. Hij was al bij al een zachte levensgenieter. De geest van Felix Timmermans en van Pallieter is vandaag nog duidelijk voelbaar in Lierke-Plezierke. De herinnering aan de auteur en zijn werk wordt op vele plaatsen opgeroepen: aan bibliotheek de Fé, op het Felix Timmermansplein, langs het Felix Timmermanspad, aan de Pallietertunnel, via de standbeelden van Jan Keustermans, Pierre Van Eester, Annemie Volders, René Boschmans, Sonnie Melerowitz en Bertro, via schilderijen, tekeningen, kunstglasramen en culturele manifestaties en zelfs bij het nuttigen van een ‘Liter van Pallieter’.

Tekst: DéBé

Foto's: ROM

Begindatum: 
donderdag, 1 april, 2021
Einddatum: 
donderdag, 1 april, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK