STIJLVOLLE AFSCHEIDSPLECHTIGHEID VAN JAN HENDRICKX SR.

In de kerk van het H.-Kruis had op wandelafstand van het familiehuis in de nabijgelegen Kantstraat, de uitvaartplechtigheid van voormalig waarnemend burgemeester en ere-schepen Jan Hendrickx plaats. Het werd een stijlvolle, intimistische plechtigheid, waarbij in de opeenvolgende toespraken tal van herinneringen aan een veelzijdige persoon werden opgeroepen. Bij wijze van ultiem huldebetoon brachten de aanwezigen een luid applaus en een staande ovatie.

Omwille van corona kon onder het toeziend oog van reus Schrobberbeek, slechts een beperkt aantal genodigden de plechtigheid bijwonen. Deken Jan Verheyen die de dienst voorging, koos voor de lezing een fragment uit ‘En waar de ster bleef stille staan’, waarin Jan Hendrickx tot 220 maal toe een glansrol vervulde. De overledene kende bij het einde van zijn leven enkele moeilijke jaren, maar genoot nog ten volle van de wandelingen met zijn vriend Neel De Ceulaer en de gesprekken aan de frituur van de Ferre. Als geen ander leefde hij voor zijn stad en fungeerde hij als sfeermaker. Dochter Fanny verwees naar de vele aspecten van haar vader als fervente Lierenaar, Lierse supporter, voorzitter van de Schoolbond, acteur, regisseur en politicus. Hij was een man van vele passies en interesses, met een groot rechtvaardigheidsgevoel en zin voor humor. De rol van Schrobberbeek was hem op het lijf geschreven. Hij werd dan ook terecht vereeuwigd als reus. Zij stond verder stil bij de vele reisherinneringen en bij de laatste zware jaren. Een woord van dank was bestemd voor iedereen die zijn/haar steun betuigde. 

Ook de kleinkinderen keerden in herinnering terug naar de zorgeloze kinderjaren samen met hun bompa. Er waren de weerkerende verblijven aan zee en de uitgebreide uitstap met de familie naar Parijs. Zoya zorgde zelfs voor een aangrijpend muzikaal intermezzo. Burgemeester Frank Boogaerts legde de focus op de politicus Jan Hendrickx. Hij zetelde 12 jaar in de gemeenteraad, was 6,5 jaar schepen en bijna 2 jaar waarnemend burgemeester. Vooral de rol van schepen van Feestelijkheden, Toerisme en Middenstand, heeft hij met verve vervuld. Als politicus was hij een compromisfiguur die nooit harde woorden gebruikte, maar met een kwinkslag een discussie afsloot. Dimitri De Raedt trad op als tolk van het Schoolbondgezelschap. Jan sr. zonder meer een rasacteur, die in een handomdraai een ganse zaal aan het lachen kon zetten. Als boegbeeld heeft hij van de Schoolbond één grote, hechte familie gemaakt. Het slotakkoord was weggelegd voor Luk Ceulemans die in zijn laudatio uitpakte met enkele persoonlijke mijmeringen. Jan Hendrickx kan volgens hem terugblikken op een indrukwekkend palmares, met als bindmiddel zijn liefde, toewijding en inzet voor Schoon Lier. In 1977 lag hij mee aan de grondslag van Lier-Kermis en in 1994 van de oprichting van de adviesraad voor toerisme. Als erebrigadier van het 2A, inspiratiebron voor de aanlegsteiger van de Koninklijke Moedige Bootvissers en als reus Schrobberbeek, zal ‘Don Camillo’ in de collectieve herinnering van heel Lier blijven voortleven.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
zaterdag, 14 augustus, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 14 augustus, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK