STAD LIER EN BATALJON ARTILLERIE WISSELEN ERE-POORTERS EN ERE-BRIGADIERS UIT

Op het Paradeplein van de Dungelhoeffsite werden 2 artilleriestukken onthuld, die de herinnering oproepen aan de nauwe contacten tussen de stad en het 2de Artillerie Regiment. Aansluitend werden in het stadhuis Luitenant-Kolonel SBH Christoph Huys en Adjudant-Majoor Rudi Vandeperre gelauwerd als ere-poorter van de stad Lier. Burgemeester Frank Boogaerts, schepen Lucien Herijgers en communicatieverantwoordleijke Ingrid Silis ontvingen op hun beurt de titel van ere-brigadier van het Bataljon Artillerie.

Burgemeester Frank Boogaerts verwees op de Dungelhoeffsite naar de rijke militaire geschiedenis, de rol en de betekenis van de site en naar de nauwe vriendschapsbanden met het 2A, waarover de stad sinds 1962 het peterschap waarneemt. Door het Bataljon Artillerie werden een 25 Pounder Houwitser Mark II en een Houwitser 105 mm aan de stad geschonken. De 25 Pounder Houwitser Mark II kwam na wereldoorlog II bij het 2A terecht en werd in 1951 vervangen door de Houwitser 105 mm. Bij het spelen van de Mars van de 2de Artillerie beloofde de burgemeester dat de stad zal zorg dragen voor beide historische stukken.

Daarop verplaatste het gezelschap zich naar het stadhuis dat onlangs grondig gerenoveerd werd. De burgemeester gaf een overzicht van de werken en van de nieuwe bestemmingen van ‘het mooiste stadhuis van Vlaanderen’. Voor hun inzet met betrekking tot het verstevigen van de onderlinge goede relaties, werd de titel van ere-poorter toegekend aan Luitenant-Kolonel SBH Christoph Huys en aan Adjudant-Majoor Rudi Vandeperre. Christoph Huys is sinds 24 juni 2016 korpscommandant van het Bataljon Artillerie. Hij was eerder verbonden aan het 43ste Bataljon Luchtdoelartillerie in Brakel (Duitsland), de Artillerieschool in Brasschaat, het 14de Regiment Luchtdoelartillerie in Nieuwpoort, de defensiestaf in Evere, het defensiecollege in Brussel en het multinationaal hoofdkwartier van de NAVO in het Franse Lille.

Hij nam deel aan de NAVO-operatie op de internationale luchthaven van Kabul in Afghanistan en aan de Franse operatie Barkhane in N’Djamena in Tsjaad. Adjudant-Majoor Rudi Vandeperre trad in 1982 in dienst bij de 18de Rijdende Artillerie te Brasschaat en stapte vervolgens over naar de Artillerieschool en het Bataljon Artillerie. Hij nam deel aan de zending Belbat 5 in het voormalige Joegoslavië (1993), ACRI in Kenia (2001), ISAF in Afghanistan (2011) en EUTM in Bamako – Mali (2017). Korpscommandant Christoph Huys nodigde met burgemeester Frank Boogaerts, schepen Lucien Herijgers en communicatieverantwoordleijke Ingri Silis aansluitend 3 Lierenaars uit om de titel van ere-brigadier in ontvangst te nemen.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
woensdag, 21 juni, 2017
Einddatum: 
woensdag, 21 juni, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK