SINT-URSULA PAKT UIT MET INNOVATIEF ‘FABLAB’

In aanwezigheid van adjunct-directeur Stéphane Du Jardin en leerkracht Bert Sels werd op de campus van de Sint-Ursula middenschool het nieuwe ‘Fablab’ voorgesteld. ‘Fablab’ staat voor ‘Fabrication Lab’, maar kan evenzeer bestempeld worden als ‘Fabulous Lab’. Het is immers een uitvinderslab.

Het ‘Fablab’ is vrij uniek  in Vlaanderen. Het is uitgerust met een lasercutter, 3D-printers, een set Lego Mindstorms en verschillende handwerktuigen. Het wordt vooral ingezet tijdens de STEM-lessen. De toestellen en machines moeten de leerlingen in staat stellen om nieuwe ideeën en ontwerpen te realiseren en éénvoudige computerprogramma’s te maken. Vanuit een wetenschappelijke onderzoeksvraag of een technisch probleem, wordt gezocht naar resultaten en praktische oplossingen. Duurzaamheid en ecologisch denken spelen daarbij een belangrijke rol.

Leerlingen van het eerste jaar middelbaar leren al omgaan met de toestellen. Zo kunnen ze 3D omzetten naar 2D en op vlakken van nauwelijks enkele millimeter teksten en tekeningen uitsnijden met een opmerkelijke precisie. Ze ontwerpen ook fluoriscerende schoenen, tassen, veters en hesjes. Het is de bedoeling de leerlingen op het vlak van technologie en materialenkennis beter voor te bereiden op hun verdere studies. Op korte termijn zal het ‘Fablab’ op lesvrije momenten ter beschikking gesteld worden van andere scholen en groepen en zelfs particulieren.

Begindatum: 
vrijdag, 15 januari, 2016
Einddatum: 
vrijdag, 15 januari, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK