SERENE OPENINGSPLECHTIGHIEID VAN HERDENKING ‘GROOTE OORLOG’

Op serene en passende wijze werd in Lier de herdenking van 100 jaar ‘Groote Oorlog’ ingezet. Na enkele toespraken van op de kiosk naast het stadhuis en het optreden van de a capella-groep ‘Les Voix Perdues’, werd de voor de gelegenheid speciaal gebouwde houten noodwoning plechtig ingehuldigd.

De enkele honderden belangstellenden die de openingsplechtigheid op de Grote Markt bijwoonden, werden welkom geheten door burgemeester Frank Boogaerts. Volgens de burgemeester ‘is het dag op dag precies 100 jaar geleden dat de ‘Groote Oorlog’ in Lier begon. Op 29 september troffen de eerste obussen de stad. De eerste bom vernielde café ‘de Congo’ in de Huibrechtstraat. Met de forten van Lier en Koningshooikt als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Antwerpen, lag de stad tijdens de begindagen van de oorlog midden het strijdtoneel. Koning Albert I verbleef in september 1914 enkele dagen in Lier, om van hieruit zijn troepen aan te voeren.

Van 9 tot 25 september bevond het hoofdkwartier van de Generale Staf zich in de raadszaal van het stadhuis. Via een uitgebreid herdenkingsprogramma is het de bedoeling de impact van de oorlog op het dagelijkse leven zo goed mogelijk weer te geven. De meeste activiteiten worden georganiseerd tijdens de periode september 2014-maart 2015. Vooral initiatieven met een toeristisch karakter strekken zich tot 2018 uit, over een periode van 4 jaar’.

Na het optreden van ‘Les Voix Perdues’, die met sterke interpretaties en respectvolle arrangementen de herinnering opriepen aan 4 jaar oorlogsgeweld, werd het woord gevoerd door Lieven Janssens, voorzitter van Kempens Karakter en door schepen Rik Verwaest. Leden van Teater Lier zorgden voor een treffende evocatie, waarna de houten noodwoning naast het stadhuis plechtig werd ingehuldigd door de burgemeester. De noodwoning werd gerealiseerd door de leerlingen van de afdeling houtbewerking van het VTI en aangekleed met medewerking van de heemkring van Lint en Putte en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten. De noodwoningen maakten vele jaren deel uit van het stadsbeeld. Pas in 1960 verdween het laatste houten huisje aan de Oever.

Begindatum: 
vrijdag, 26 september, 2014
Einddatum: 
zaterdag, 27 september, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK