SCHOOLBOND HERNEEMT ‘DE STER’

‘En waar de ster bleef stille staan’ is ongetwijfeld één van de meest succesvolle stukken die ooit door het gezelschap van de Schoolbond werden opgevoerd. Na jaren onderbreking wordt deze klassieker einde november – begin december hernomen. De leiding van deze productie is in handen van Elke Torfs. De première heeft plaats op 22 november.

In dit stuk van Felix Timmermans en Eduard Veterman staan de armoezaaiers Pitjevogel, Suskewiet en Schrobberbeek centraal. Ze zitten in café ‘Het Zeemeerminneke’ waar waardin Polien Pap hen geen poef meer wil geven. Ze trekken dan maar verkleed als de Drie Koningen tijdens de kerstnacht door het Lierse winterlandschap, om wat drinkgeld op te halen. Ze zijn moe maar verzamelen een rijke buit. Dan zien ze een woonwagen, waarin een jonge vrouw net is bevallen en staan ze al hun geld af. Deze kaskraker werd tot 200 maal opgevoerd. De laatste maal gebeurde dit naar aanleiding van de viering van Jan Hendrickx sr. Ooit trok het Lierse gezelschap met het stuk naar Amsterdam, waar in de Westerkerk werd opgetreden voor ruim 800 toeschouwers die genoten van het Lierse dialect. Fragmenten uit ‘De Ster’ werden bovendien gebracht tijdens de kerststallentochten in Lier.

De regie is ditmaal in handen van Herman Boets, die wordt bijgestaan door Ann Dupon en Rita Lodewyckx. Herman zorgde voor een eigen ‘touch’, zonder aan de typische sfeer van het stuk te raken. Han Flintrop schreef bijpassende muziek. De hoofdrollen worden vertolkt door Jan Hendrickx jr. (Schrobberbeek), Bob Eggers (Suskewiet) en Dimitri De Raedt (Pitjevogel). Verlenen verder hun medewerking: Lia Alaers (de duivel), Anke Vercammen (Polien Pap), Lot Horemans, Rita Lodewyckx, Hans Verbruggen, Patrick Dijckmans, Roger Meylemans, Anne Meeuwis, Tuur Ceulemans, Senne Verbruggen, Arthur Vanhoutte, Fien Ceulemans, Saar Michiels, Eva Cauwelier, Lies Vermeylen, Gijs Goossens, Connor Verhulsel, Martijn Gillis en Marc Sels. Voorstellingen hebben plaats op 22, 23, 29, 30 november, 6, 7, 10, 13, 14, 20 en 21 december om 20 uur, evenals op 8 december om 15 uur. Tickets kosten 15 en 13 (met korting) euro en zijn te bekomen via www.schoolbond.be of 03-489 39 39. Zaterdag 16 november van 10 tot 12 uur eveneens in de foyer van het Schoolbondtheater, Predikherenlaan, 53.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
vrijdag, 22 november, 2019
Einddatum: 
zaterdag, 21 december, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK