SCHILDERIJ VAN SINT-GUMMARUS EN SINT-RUMOLDUS WORDT ONTHULD IN SINT-GUMMARUSCOLLEGE

Vrijdag 24 oktober wordt het schilderij ‘Ontmoeting tussen Sint-Gummarus en Sint-Rumoldus’ door Lode Hofmans, burgemeester van Ranst, en Rik Verwaest, schepen van Lier, onthuld in het Sint-Gummaruscollege. Naar aanleiding van de 1.300ste verjaardag van het overlijden van de Heilige Gummarus wordt het schilderij geschonken door Ludo Van Kerckhoven.

Het werk werd met acrylverf op doek geschilderd door Filip Delemeillieure die in 1969 in Elsene geboren werd. Het toont de beide heiligen in een conceptueel landschap. Ze bevinden zich in het midden van een ovalen wereldbol, die de verticale as tussen de hemel en de aarde benadrukt. In het schilderij worden drie mirakels afgebeeld: het wonder van de bron, van de omgehakte boom en van de bloeiende wandelstokken.

Onderaan ontspringt een waterbron. Bovenaan schittert de hemelse lichtbron, met zeven lichtstralen die verwijzen naar het Goddelijke Licht. Daartussen staan beide heiligen op een hellend vlak van de spiraal, die de plaats van hun ontmoeting ergens halverwege tussen Mechelen en Lier in Duffel moet uitbeelden. Sint-Gummarus staat afgebeeld als veldheer en grootgrondbezitter. Sint-Rumoldus als een eenvoudige Ierse missionaris. Met zijn linker wijsvinger verwijst hij naar het mirakel van de bron. De vier bijhorende waterstralen staan symbool voor de vier windstreken en kunnen eveneens verwijzen naar de vier evangelisten.

Begindatum: 
vrijdag, 24 oktober, 2014
Einddatum: 
vrijdag, 24 oktober, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK