SCHAEPSHOOFDEN EREN HUN 500 JAAR OUDE ‘THUIS’

Zoals eerder gemeld bestaat het historische Spui 500 jaar. Om deze verjaardag op passende wijze te vieren, organiseert de Sociëteit van de Schaepshoofden de volgende maanden zes opvallende herdenkingsmomenten. Vrijdag 20 mei heeft als prélude een historische openingsavond plaats. Vrijdag 21 oktober worden de feestelijkheden afgesloten met een hoogstaand concert in de Begijnhofkerk.

Tijdens de historische avond van vrijdag 20 mei houdt Professor Etienne Rooms om 20 uur een causerie over de geschiedenis van het Spui. De avond wordt verder ingevuld door Manu Wagner (woordkunst) en Willem Van de Weerd (muziek). Zondag 22 mei wordt van 14 tot 18 uur een eerste opendeurdag gehouden. Daarbij wordt een beeldmontage over het gebouw getoond en pakken de kleine reuzen Goliath en Wardje van ’t Jezuwiete met anekdotes uit. Dezelfde dag heeft omstreeks 15 uur de inhuldiging van het begrazingsproject in het Speelbos op de konijnenweide plaats. Onder begeleiding van herder Chris Caerts stappen een 50-tal schapen via de vest naar het konijneneiland. Bij wijze van proefproject zullen ze de omgeving op ecologische wijze begrazen, zodat het initiatief mogelijk op andere plaatsen navolging krijgt.

Om de schapen te beschermen worden een afsluiting en 2 ‘cattlegrids’ geplaatst. Bovendien wordt geregeld toezicht gehouden. Wie het initiatief wil sponsoren krijgt voor 75 euro een popje met publiciteit op de rug van een schaap. De dieren blijven tot midden oktober ter plaatse. Voor schoolkinderen wordt geregeld ene educatief pakket aangeboden. Zondag 23 juli heeft om 15 uur aan het Spui een sensationele tewaterlating plaats. Dit moment wordt gecombineerd met een nieuwe opendeurdag van 14 tot 18 uur. Zaterdag 27 (van 14 tot 22 uur) en zondag 28 augustus (van 14 tot 18 uur) volgt in en rond het Spui een groot feestweekend. Medewerking wordt verleend door de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans met opeenvolgende optredens en als hoogtepunt een performance door de Big band op zaterdag van 20 tot 22.30 uur.

Terzelfdertijd wordt een schilderswedstrijd georganiseerd, waarbij een originele kunstzinnige uitbeelding van het Spui wordt verwacht. De jury bekroont 3 prijswinnaars. Tijdens het weekend pakken diverse standhouders uit met champagne, escargots, superhapjes eend, oesters en sheepburgers. Voor de kinderen is een knuffelhoek en een springkasteel voorzien. Op de Open Monumenten Dag van zondag 11 september wordt van 14 tot 18 uur een nieuwe opendeurdag gehouden en volgt de prijsuitreiking van de schilderswedstrijd. Als apotheose heeft vrijdag 21 oktober om 20 uur in de Begijnhofkerk een klassiek concert plaats. Medewerking wordt verleend door Veerle Van Roosbroeck (sopraan), Bart Uvyn (alt) en het barokensemble 'La Fonte Barocca’ onder leiding van Wim Brabants. Toegangskaarten kosten 20 euro in voorverkoop en 25 euro de avond zelf.

Begindatum: 
donderdag, 28 april, 2016
Einddatum: 
donderdag, 28 april, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK