SAMWD-LIER TREKT OP ‘TOURNEE FILIALE’

Dit jaar heeft de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans redenen om 4 maal te vieren. 50 jaar geleden werd de hoofdschool in Lier immers uitgebreid met 4 filialen. Dit was het geval in Zandhoven, Nijlen, Boechout en Berlaar. De academie richt dan ook een ‘Tournée Filiale’ in met jubileumconcerten in de 4 gemeenten en een groots slotconcert in de Sint-Gummaruskerk. Broederlijk naast elkaar werd het programma toegelicht door de directeurs Geert Hendrix en Erwin Scheltjens.

De Lierse Muziekacademie werd opgericht in 1922. Op 1 juli 1967 werd een overeenkomst afgesloten met de gemeenten Berlaar, Boechout, Grobbendonk en Zandhoven om een bijafdeling op te richten. Op 3 november 1967 volgde ook een bijafdeling in Nijlen. In januari 1968 ging het filiaal in Berlaar effectief van start. In september 1968 was dit geval voor Boechout en Zandhoven. In 1980 werd de vestiging in Grobbendonk een bijafdeling van de muziekschool van Herentals. Vanaf 1968 werden in een aantal filialen concerten gegeven en leerlingenaudities gehouden. Vandaag telt de academie 3.5OO leerlingen, ruim 15O leerkrachten en 7 filialen. In Broechem (Ranst), Malle en Zandhoven wordt muziek, woord en dans aangeboden; in Boechout, Nijlen en Lint, muziek en woord en in Berlaar enkel muziek. In elke filiaalgemeente heeft de academie eigen leslokalen. Sinds augustus 2016 zijn dit in Berlaar gloednieuwe lokalen in de Lagere School in de Pastoriestraat. Vanaf september 2018 voorziet Boechout een nieuw gebouw aan het Jef Van Hoofplein.

Tijdens de Tournée Filiale’ wordt telkens opgetreden door enkele honderden leerlingen muziek, woordkunst en dans. Verlenen o.m. hun medewerking: het groot Symfonisch Schoolorkest Academia, het Schoolkoor voor Volwassenen Euterpe, de samenzanggroepen AMV, het Popkoor en de Jazz Combo. Op 25 februari wordt ‘Tournée Filiale’ om 15 uur ingezet met een Proms Concert in Berlaar. Op 1 maart heeft om 15 en 18 uur een dansvoorstelling plaats in de Populier in Zandhoven. Op 11 maart volgt hier om 11 uur een Proms Concert met een gastoptreden door Dieter Troubleyn. Vanaf 14.3O uur wordt opgetreden door plaatselijke ensembles. Op 17 maart strijkt ‘Tournée Filiale’ neer in sporthal De Putting in Kessel (Nijlen), met om 16 uur een Proms Concert en vanaf 18.3O uur een concert door plaatselijke ensembles. Op 29 april is Boechout aan de beurt. In sportpark Sneppenbos staat om 15 uur een Proms Concert op het programma, met een gastoptreden door Sofie en Romeo Spinelli.

Op zondag 13 mei volgt om 15.3O en 18.3O uur de apotheose in de Sint-Gummaruskerk. Voor de verwelkoming en de duiding zorgt Rudi Vranckx. Meer dan 200 uitvoerders brengen de 9de Symfonie van Beethoven. Aansluitend volgt de ‘Ode an die Freude’ door het orkest La Passione, met de koren Amarylca, Euterpe, Helicon, Korokan, Lejra, Sine Nomine en Waelrant en de solisten Astrid Stockman, Noëlle Schepens, Adrian Fernandes en Joris Derder. Dirigent is Geert Hendrix. Kaarten kosten 20 euro en kunnen bekomen worden via www.lierscultuurcentrum.be of 03-488 06 79.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
zondag, 25 februari, 2018
Einddatum: 
zondag, 13 mei, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK