RESTAURATIEPREMIE VOOR ‘DEN BRIL’

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft een premie van 453.714 euro toegekend boor de restauratie van ‘den Bril’. Het gebouw dat sinds 1980 beschermd is, was oorspronkelijk een weeshuis voor meisjes. De stad hoopt de restauratie begin 2014 te kunnen aanvatten.

Het gebouw is dringend aan structurele herstellingen toe. Het dak zal hersteld worden met zwarte Vlaamse dakpannen. De gevels krijgen een nieuwe pleisterlaag en ook het gevelschrijnwerk wordt vernieuwd. Om de binnenkoer te omsluiten, wordt een nieuw, laag bijgebouw opgericht. Burgemeester Frank Boogaerts die het dossier steeds van nabij ondersteund heeft, toont zich bijzonder verheugd. ‘Na de restauratie zal den Bril zich verder kunnen ontwikkelen als toneel-, ontmoetings- en opleidingscentrum én als thuishaven van verscheidene Lierse verenigingen. Dit is momenteel het geval voor de kruisbooggilde Sint-Gummarus, de duikschool Atlantis, de Lierse Schilders en de modelspoorwegenclub de Geit’. De volledige restauratiekost wordt geraamd op 906.275 euro, exclusief BTW. De architect kan nu een definitief ontwerp opmaken, waarna de aanbesteding volgt en hopelijk over zes maanden een aannemer kan aangesteld worden.

In de 17de eeuw was in het gebouw een weeshuis voor jonge meisjes gevestigd. Het werd gesticht door pastoor Muys. In 1855 verhuisde het weeshuis naar de oude infirmerie van het begijnhof. Tot het einde van de jaren’60 deed den Bril dienst als Sint-Jacobsgodshuis. Van 1971 tot 1978 had hier een sociale werkplaats – de voorloper van het huidige Mivas – een onderkomen. Sindsdien doet het dienst als cultureel ontmoetingscentrum.

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK