REGEN TEMPERT PATROONSFEEST

De periode rond het feest van de Lierse stadspatroon is meestal synoniem van een mooie nazomer. Na ruim 15 jaar lagen de wind en vooral de regen evenwel aan de basis van een alternatief scenario, waarbij de processie niet door de straten van de binnenstad kon trekken. Het jaarthema – het wonder van de bron – zorgde blijkbaar voor meer water dan wenselijk was!

Het feest van Sint-Gummarus was nochtans hoopvol van start gegaan met het uithalen van het zilveren reliekschrijn.

Door toedoen van de Gilde de Heren van Lier kreeg het patroonsfeest ditmaal nog een extra dimensie. De Gilde bestaat precies 40 jaar en wou bij deze gelegenheid aanknopen bij een oude traditie, volgens dewelke de gilde over een beschermheilige (Sint-Gummarus) en een gildealtaar (het Sint-Gummarusaltaar) beschikt.

Op de hoogdag zat de collegiale kerk afgeladen vol tijdens de bedevaartmis die werd voorgegaan door Monseigneur Paul Van den Berghe, bisschop emeritus van Antwerpen. Tijdens de dienst werd wijselijk beslist om de processie te beperken tot een drievoudige rondgang in de kerk.

Daar waar normaliter zo’n 1.000 deelnemers mee opstappen, bleef de omkadering van het 800 kilogram wegende reliekschrijn beperkt tot circa 120 begeleiders.

Zondag 20 oktober valt het doek over Sint-Gummaruskermis 2013, met een feestelijk vuurwerk dat om 20 uur wordt afgestoken op de stedelijke sportvelden achter het begijnhof.

 

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK