RECHT EN VRIJHEID BRENGT DE GRUWELIJKE BEZETTINGSJAREN ONDER DE AANDACHT

In het voorjaar van 2020 was het precies 75 jaar geleden dat een einde kwam aan wereldoorlog II. Naar aanleiding hiervan sloegen enkele individuele personen de handen in elkaar en werd de feitelijke vereniging ‘Recht en Vrijheid’ opgericht. Omwille van corona konden de eerder geplande activiteiten niet uitgevoerd worden. Via een aantal projecten worden nu vanaf dit najaar de gruwelijke bezettingsjaren in Lier en Koningshoioikt, maar vooral de strijd tegen de bezetter en de bondgenoten onder de aandacht gebracht.

‘Recht en Vrijheid’ was de naam van het clandestiene Lierse sluikblad, dat 3 jaar lang door de Witte Brigade – sector 26 Lier werd uitgegeven. ‘R&V’ put inspiratie uit o.m. de gehechtheid aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en wil aandacht besteden aan de schendingen van de mensenrechten die vandaag nog actueel zijn. De stuurgroep wordt gevormd door Ward Adriaens, Achilles Baeten, Edith Van den Broeck, Christel Van de Plas, Marleen Vanderpoorten en Jef Wellens. De Task Force bestaat uit All Open Solutions-ICT, de kunstenaars Paula Cornelissen, Erwin Geeraerts en Wouter Vaneerdeweg, de Podium Academie en de Beeld Academie van Lier, Karl Staepels, HVV Vrijdenkend Lier, de Liberale Vrouwen Lier, de Nationale Confederatie van Politieke Gevangenen, de Vriendenkring Buchenwald-Dora en het Willemsfonds Lier. 

Op 11 november heeft om 20 uur in de Jezuïetenkerk de muzikale avond ‘Zing de Bevrijding’ – met historische liederen die de vrijheid bezingen – plaats. Medewerking wordt verleend door het volwassenenkoor, het kinderkoor, het combo-orkest en solisten van de Podium Academie. Walter Grootaers zorgt voor een gastoptreden. Samenzang staat eveneens op het programma. Tickets kosten 10 euro en 8 euro voor wie in het bezit is van een UiTpas. Dezelfde avond wordt om 19.30 uur de tentoonstelling met kunstwerken van Paula Cornelissen, Erwin Geeraerts en Wouter Vaneerdeweg geopend. Deze kan nog bezocht worden tot 29 november. Vanaf 30 oktober heeft  in de Berlarij 66 de fototentoonstelling ‘Shadows of the Past’ plaats. De bezoekers kunnen hier sfeervolle foto’s van Rita Verduyckt en Karl Staepels komen bewonderen gedurende 3 weekends op zaterdag en zondag. Op 9 december heeft de eerste van een reeks lezingen door Ward Adriaens plaats. In deze reeks komen ook Geert Hendrix, Marleen Vanderpoorten en Frank Sebrechts aan bod. Vaste momenten zijn nog 11 april 2022 – wanneer een educatieve reis naar Buchenwald-Dora en Weimar wordt gemaakt én Arthur Vanderpoorten wordt herdacht -, 8 mei 2022 met de bloemenhulde aan het monument nabij d kapel van Sint-Rita én de lessen voor scholieren in het Koninklijk Atheneum.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
donderdag, 11 november, 2021
Einddatum: 
zondag, 8 mei, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK