Prof.dr. Reginald DESCHEPPER (V.U. Brussel) "UW LEVENSSTIJL ALS MEDICIJN - Zo word en blijf je gezond !"

We leven gemiddeld langer dan vroeger. Maar helaas zijn er steeds meer mensen chronisch ziek. In ons land worden 70% van de sterfgevallen (in de Verenigde Staten 80 %) veroorzaakt door chronische ziekten : diabetes,, obesitas, hart-en vaatziekten, kanker, depressies,mentale problemen en andere stress-gerelateerde aandoeningen. Deze aandoeningen bepalen in ons land het leven van vele honderdduizenden mensen.
Gelukkig is er ook goed nieuws. Onderzoek toont namelijk aan dat je zelf heel wat kan doen om chronische ziekten te voorkomen. Of - als je al chronisch ziek bent – toch je levenskwaliteit te verbeteren. En in een aantal gevallen zelfs de ziekte om te keren.
Prof. dr. Reginald DESCHEPPER is medisch anthropoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel bij de onderzoeksgroep “Mental Health and Welbeing” , waar een transdisciplinair team werkt op het snijvlak de de psychosociale en de biomedische wetenschappen. Hij is tevens bezieler van de v.z.w. LIFE ME, een vereniging die op wetenschappelijk verantwoorde wijze de levensstijl van mensen wil inzetten om (chronische) ziekten te voorkomen, te behandelen en – indien mogelijk – tegen te gaan.
Let wel : niet alles is te voorkomen. Maar bepaalde elementen uit je levensstijl kunnen het effectief naar buiten komen van genetisch verworven kansen op ziekte verminderen of minstens uitstellen. Hierbij kan een levensstijl-interventie van buitenaf hulp bieden omdat die gelooft in de zelfhelende kracht van ons lichaam.

Het kenmerkende van “Lifestyle as medicine” is dat wetenschappelijk gesproken deze benadering van gezondheid en ziekte steunt op zowel westerse als niet-westerse inzichten. Oude wijsheden en moderne bevindingen. Belangrijk is dat niet alleen gekeken wordt naar de resultaten van laboratorium-onderzoek , maar ook “bottom-up” vanuit de patiënten inzicht komt over wat de beste praktijken kunnen zijn. Naast hoogleraren en andere wetenschappers zijn ook ervaringsdeskundigen (mensen die zelf chronisch ziek (geweest) zijn),hierbij betrokken.

Prof. dr Reginald DESCHEPPER heeft zopas bij de Uitgeverij Lannoo hierover een boek gepubliceerd , waar hij de zeven pijlers van een gezonde levensstijl uiteenzet. Het gaat om het hanteren van stress, veel bewegen (niet noodzakelijk onder de vorm van sport), gezond en gediversifieerd eten, investeren in contacten met andere mensen, een gezond slaap-bioritme opbouwen, rekening houden met milieu-factoren, geen gebruik van risicovolle substanties (als tabak, alcohol, andere drugs) en tijd nemen om te mediteren.
We gaan al deze elementen hier niet nader uitwerken. Dat zal prof. dr. Reginald DESCHEPPER zelf wel uitvoerig doen tijdens zijn interessante voordracht.

WETENSCHAPSCAFE “Wij willen weten !”

Dinsdag 3 maart 2020 (20 uur)
Stadsschouwburg Vredeberg, Vredebergstraat 12/14, 2500 LIER

Voordracht

JE LEVENSSTIJL ALS MEDICIJN !
Zo word en blijf je gezond .

door

Prof.dr.Reginald DESCHEPPER
(Vrije Universiteit Brussel)

Toegang : 5 euro/ 3 euro voor leden, Uitpas kansentarief, jongeren (-25 jr.)
Eén consumptie inbegrepen.
Vooraf inschrijven wordt sterk aanbevolen.
Verplicht vooraf in te schrijven voor wie zeker wil zijn van een zitje.

Organisatie, informatie en inschrijvingen :

Humanistisch Verbond VrijdenkendLier hvv.vrijdenkendlier@telenet.be
Uitstraling & Permanente Vorming Lier upv.kernlier@gmail.com
huis van de Mens,Begijnhofstraat,4, Lier lier@demens.nu

03/ 480 89 23
0495/ 431 429

Begindatum: 
dinsdag, 3 maart, 2020
Einddatum: 
dinsdag, 3 maart, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK