PRAKTIJKGERICHTE OPLEIDING TOT HULPKOK

In Den Draaiboom had het slotmoment plaats van de VDAB Horeca-werkplek opleiding voor jongeren die zonder diploma de school verlaten. De praktijkgerichte opleiding past in het kader van het Liers Actieplan tegen Jeugdwerkloosheid.

‘Sinds meer dan twee jaar daalt het aantal werkzoekenden in Vlaanderen. Tegelijk piekt het aantal vacatures. Toch hebben ondernemingen het vaak moeilijk om werkzoekenden met de juiste competenties te vinden’, aldus OCMW-voorzitter en schepen Marleen Vanderpoorten. ‘Bovendien raken jongeren die zonder diploma de schoolbanken verlaten, maar moeilijk aan de slag op de arbeidsmarkt. De Lierse Stuurgroep tegen Ongekwalificeerde Jeugdwerkloosheid zoekt al enkele jaren naar manieren om deze jongeren te helpen bij het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt. Eén van de acties is de opleiding tot hulpkok’. Vanuit de Lierse horeca kwam het signaal dat het moeilijk is om geschikt personeel te vinden voor de keuken en de zaal. Op basis van samenwerking tussen de VDAB, de stad Lier en VOKA en met de medewerking van de horeca werd een uniek opleidingsconcept op maat uitgewerkt.

Volgens Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van de VDAB, ‘wordt het steeds moeilijker om jongeren te motiveren om een schoolse opleiding te volgen in een opleidingscentrum. Daarom brengen we de opleiding nu naar de jongeren, door ze te organiseren in hun buurt. Na een korte basisopleiding van vier weken – in dit geval in het opleidingscentrum te Herentals – worden ze verder opgeleid in een horecazaak in Lier. Meerdere horecazaken waren bereid om een cursist op te nemen en op te leiden tot keukenmedewerker’. In augustus gingen 11 cursisten van start. 3 vielen al snel af. 2 anderen konden na het eerste deel in het opleidingscentrum niet doorstromen naar een bedrijf, wegens een te beperkte kennis van het Nederlands. Uiteindelijk konden 6 cursisten geplaatst worden. Via een Individueel Beroepsopleidingscontract konden 2 van hen effectief aan de slag. Medewerking werd verleend door de horecazaken: Hof van Beatrijs, de Florent, het Elzenhof, Den Draaiboom, het Hof van Nazareth en de Comeet.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
dinsdag, 7 november, 2017
Einddatum: 
dinsdag, 7 november, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK