PLAFONDSCHILDERING IN LIERSE STADHUIS GEEFT GEHEIMEN PRIJS

Iedereen die het infokantoor van Visit Lier binnentreedt, kijkt verwonderd naar de prachtige schildering aan het plafond met door elkaar zwevende figuren. In de barre coronatijden gingen enkele stadsgidsen van Argus samen met de experten Marc Mees en Els Verstreken op onderzoek naar het schilderij aan het plafond, dat bekend staat als de deugden en de ondeugden. Waarover gaat het precies? Wie bestelde het kamerbrede schilderij? Hoe kwam het in Lier terecht? Het onderzoek leverde enkele onverwachte antwoorden op.

Rond de grote centrale lichtkrans zweven allerlei figuren. In de donkere rand vallen figuren naar beneden. Engeltjes en mythische figuren vliegen of zitten op wolken. Tussen hen zitten ook enkele vrouwen op wolken. Een geharnaste figuur rechts is ongetwijfeld de aartsengel Michael. De figuur naast hem draagt een vlammend zwaard. De ondeugden, de gevallen engelen vallen in de donkerte naar beneden. Ze hebben voorwerpen bij zich die wijzen op onvruchtbaarheid, verval of straf. De hoofdscène speelt zich af rond het licht. Het is een heldere en kleurrijke stralenkans die God suggereert. Alle voorwerpen die de figuren meedragen, hebben te maken met voedsel, kostbaarheden en overvloed. De hele scène heeft een wervelend effect. ‘Het is een hemelse zegepraal. De ondeugd verdient straf en vlucht voor het recht’. Op deze manier beschrijft de eigentijdse auteur Jacob van der Sanden het plafondstuk. De schildering bestaat uit vier lange doeken, die elk in een kader naast elkaar geplaatst zijn en opgehangen zijn aan de zoldering.

Volgens Rita Van Looy werd het tafereel in 1743 in opdracht van bisschop Guillielmus-Philippus de Herzelles geschilderd door Maarten-Jozef Geeraerts voor het bisschoppelijk paleis in Antwerpen. Architect Jan-Pieter van Baurscheit de Jonge is ondertussen bezig met de verbouwing en inrichting van het Lierse stadhuis. Hij is ook betrokken bij de verkoop van de inboedel van het sterfhuis van de bisschop die in 1744 overleed. Mogelijk heeft van Baurscheit de aankoop en de herbestemming van het plafondstuk geadviseerd aan de stad Lier. In 1745 koopt de stad Lier de schildering voor 570 gulden die wordt opgehangen in de raadzaal, waar ook recht wordt gesproken. Een schildering die wijst op de overwinning van het goede en de bestraffing van het kwaad is hier erg zinvol en dient als voorbeeld in de schepenbank. Wie meer wil weten over het ontstaan van het plafondstuk en over 18de eeuwse kantjes van het stadhuis, kan volgens stadsgids Nicole Claes deelnemen aan de nieuwe rondleiding ‘Het Lierse stadhuis binnenskamers’. De rondleiding duurt 1 uur en kan gecombineerd worden met een begeleid bezoek aan het stadsmuseum over Lier in de 18de eeuw. Meer informatie kan bekomen worden via 03-8000 555, info@visitlier.be of www.visitlier.be.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
woensdag, 1 december, 2021
Einddatum: 
woensdag, 1 december, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK