PASSENDE VERERING VAN LIERSE STADSPATROON

Nu de hoogdag van 11 oktober – de dag van de verering van de Lierse stadspatroon Sint-Gummarus – op een zondag viel, had de traditionele bedevaartmis en de luisterrijke processie tot een bijzondere gebeurtenis moeten uitgroeien. Dit was het ook, zij het dat het covid-19-virus voor een aangepaste maar gesmaakte ‘coronaproof’ editie zorgde. 

Zo kon slechts een vooraf bepaald aantal personen in de kerk toegelaten worden. Ze werden keurig naar hun plaats begeleid, waar de nodige afstand in acht werd genomen. Na de verwelkoming door Jos Van Rompaey, voorzitter van de Broederschap van Sint-Gummarus, werd het kleine schrijn door twee vertegenwoordigers van de Orde van de Kasdragers, onder begeleiding van pastoor-deken Jan Verheyen en de concelebranten, leden van de Kerkraad en van de Broederschap, naar het altaar gedragen. Normaliter komt dit schrijn met de beenderen van Sint-Gummarus, slechts om de 25 jaar naar buiten. De hoogmis zelf stond duidelijk in het teken van de Lierse stadspatroon, aan wie meermaals de herinnering werd opgeroepen. 

Na de eredienst werd het kleine schrijn in processie de kerk rondgedragen. Ditmaal schaarden ook de vlaggendragers van een twintigtal verenigingen zich bij het gezelschap aan. Aan de vier windrichtingen werd even halt gehouden om de bescherming van de Heilige Gummarus voor de achterliggende wijken en hun bewoners te vragen. Na de plechtigheid volgde in aangepaste vorm de oplegging van Sint-Gummarusband, wat nog mogelijk is tijdens het noveen op dinsdag 13, donderdag 15 en zondag 18 oktober. Heel de viering werd muzikaal opgeluisterd door Christiaan Van Looy aan het orgel en sopraan Danny Van Hoof. De nieuwe reus Gummarus die door bakker Johan Hendrickx aan de Broederschap werd geschonken, keek al de tijd toe en zag dat het goed was.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zondag, 11 oktober, 2020
Einddatum: 
zondag, 11 oktober, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK