OPENDEURDAGEN BIJ 30-JARIGE KANTKRING SINT-MICHIEL

Kantkring Sint-Michiel bestaat 30 jaar. Bij deze gelegenheid worden in het gezellige kanthuisje aan de Hellestraat 4 binnen het Lierse begijnhof opendeurdagen gehouden op dinsdag 2, donderdag 4, zaterdag 6 en zondag 7 mei en dit telkens van 13 tot 17 uur.

Na gedurende 6 jaar de afdeling kant gevolgd te hebben aan de Lierse Academie voor Schone Kunsten, hadden enkele dames de gelegenheid om een schilderachtig huisje te huren in het begijnhof. Het huisje Sint-Michiel werd meteen de naam van de kantkring. Het huisje heeft een lange geschiedenis. Als oudste bewoners worden omstreeks 1670 de zussen Cornelia en Magdalena Van Praet, afstammelingen van de adellijke familie Van Praet uit Antwerpen, vermeld.

Het huisje werd door de kant minnende dames omgevormd tot een gezellig atelier, waar ze de dinsdag- en de donderdagnamiddag samen komen en met engelengeduld grote en kleine kantwerken vervaardigen. Het huisje kreeg zowel van binnen als van buiten een flinke opknapbeurt, terwijl de voortuin door de dames met groene vingers netjes onderhouden wordt. In hun atelier kregen ze al ontelbare toeristen uit heel de wereld over de vloer. Het gastenboek bevat dan ook boodschappen van hoogstaande personen. In 2000 en 2002 hielden ze samen met de dames van het Ruusbroec-huisje een tentoonstelling in het Convent.

De kantkring heeft al meerdere hoogtepunten beleefd. In 2004 kwam koningin Paola op bezoek. Bij de blijde intrede van het prinsenpaar Filips en Mathilde werd een kantwerk op een zilveren schoteltje overhandigd. In 2006 werd samen met de andere Lierse kantverenigingen nieuwe kledij voor de reuzin Grimmara gemaakt. In 2015 kreeg dezelfde reuzin ene volledige make-over voor de Gummarus-feesten. In het kader van ‘Lier 800’  werden alweer samen met de andere Lierse kantverenigingen de gevel van de voornaamste Lierse gebouwen verwerkt in een kantwerk, dat geëxposeerd werd in de pastorie van het begijnhof.

Over de kantkring werden al meerdere TV-reportages gemaakt. O.m. voor de DDR door Herman Fabri, door Julien Vrebos en Ann Ceurvels voor Vlaanderen Vakantieland en door Studio 100 voor Ketnet. Deze laatste reeks wordt binnenkort herhaald.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
maandag, 1 mei, 2017
Einddatum: 
zondag, 7 mei, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK