OPEN TUINDAGEN IN LIER EN GESTEL

Bij gelegenheid van de Open Tuindagen kan op zaterdag 8 en zondag 9 juni van 10 tot 18 uur een bezoek gebracht worden aan zowel de prachtige stadstuin van ’t Kranske in de Kerkstraat 1-3 in Lier, als aan de landschapstuin van het Morishof in de Rameyenstraat 10 in Gestel.

In Gestel is de hoofdzetel gevestigd van de Groep Moris, gespecialiseerd in tuin-, park- en landschapsarchitectuur, restauratie van historische gebouwen en boomkwekerij. Het bedrijf werd opgericht door de huidige bedrijfsleider Marc Moris. ’t Kranske is een begrip in Lier en vertegenwoordigt een flinke brok Lierse geschiedenis. Tijdens de 18de eeuw was hier het klooster van de Engelse Theresianen gevestigd. Later was het de ‘thuis’ van de basisschool, jeugdverenigingen, een jeugdclub en een boekerij. Ruim 15 jaar geleden werden de gebouwen en de grond aangekocht door Marc Moris De metamorfose die de omgeving sindsdien onderging, is zonder meer indrukwekkend.

Na de nodige opruimings-, afbraak- en stabilisatiewerken, verrezen 9 prachtige woongelegenheden. Op 8 en 9 juni gaat alle aandacht naar de stadstuin van circa 6.000 m2. Hiervoor moest wel alle betegelde oppervlakte opgebroken worden. Oude bomen bleven bewaard en werden netjes geïntegreerd in de groene omgeving. De stadstuin is vandaag een zalige oase van rust in hartje Lier. Opvallend zijn de kleine privétuintjes die werden aangelegd, het parkje aan de hofkapel en het unieke zicht op de Sint-Gummaruskerk. Tijdens de open tuindagen worden voor het goede doel rozen verkocht door ‘groene auteur’ Ivo Pauwels.

Marc Moris is ook de eigenaar van het ‘Hof van Santhoven’ aan de Vismarkt, dat in oktober 2012 werd aangekocht. Hier worden 6 appartementen en 3 woningen voorzien. Als alles volgens plan verloopt zouden deze over 3 jaar voltooid zijn. De binnenkoer zal uiteraard eveneens omgetoverd worden tot een prachtige stadstuin.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 25 mei, 2019
Einddatum: 
zaterdag, 25 mei, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK