OPEN FORTENWEEKEND OP 11 EN 12 SEPTEMBER

Open Monumentendag staat dit jaar o.a. in het teken van het Fort van Lier. Naast de geschiedenis en de huidige beleving, staat de toekomst van het fort centraal. Iedereen kan het fort ontdekken en zich laten inspireren op zaterdag 11 en zondag 12 september, doorlopend van 10 tot 17 uur.

Het Fort van Lier is een 19de eeuws bakstenen fort dat behoorde tot de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Met de opmaak van een masterplan wil de stad als eigenaar het fort opwaarderen en een langetermijnvisie ontwikkelen. Het Fort biedt vandaag onderdak aan heel wat verenigingen waaronder 4 schietclubs. Tot de vaste bewoners behoren ook vleermuizen, die hier een plek vonden om te overwinteren. Tijdens het Open Fortenweekend van zaterdag 11 en zondag 12 september kan het bezocht worden en kan mee nagedacht worden over de toekomst ervan. Het Fort is een poort naar de open ruimte rond de stad en biedt heel wat mogelijkheden tot herbestemming. Alle elementen van het fortencomplex bleven bewaard, maar raakten door de tijd sterk beschadigd. Mede door de hoge kostprijs is het slecht onderhouden en gedeeltelijk ontoegankelijk. Met de opmaak van een masterplan wil de stad hier verandering in brengen. Samen met de Lierenars/Hooiktenaars, de gebruikers en verenigingen van het fort, omwonenden en experten wordt een langetermijnvisie ontwikkeld. Een toekomstplan dat de focus legt op meer beleving en een grotere sociale functie. Zonder de draagkracht van het fort uit het oog te verliezen, wordt gezocht naar een goed evenwicht tussen de droombeelden en de bestaande functies. De stad werkt hiervoor samen met Regionaal Landschap Rivierenland binnen het RFC-project, een Europees studieproject voor de herovering van erfgoed.De regionale en Europese samenwerking zorgt voor input van experten en gebruikers van ander herbestemd militair erfgoed. 

Tijdens het Open Fortenweekend exposeert Jef Sterckx van de Beeldacademie Lier ‘Geiten in Lier’. In de noodwoning die voor de gelegenheid werd omgebouwd wordt een mini-expo gehouden over het fort. Waarom staat er een fort in Lier en wie of wat moest het verdedigen? Wie het wenst kan deelnemen aan een inspiratiewandeling van circa 90 minuten door het fort. Deze wandeling onder begeleiding van een gids start aan de noodwoning en voert de deelnemers langs verschillende boeiende vertellers die hun kijk geven op enkele toekomstmogelijkheden voor het fort. Vooraf inschrijven is verplicht via www.fortvanlier.be. Dit is eveneens het geval voor de graffiti-workshop ‘Teken het Fort’. Er zijn twee sessies op zaterdag 11 september. De plaatsen zijn wel beperkt. De verenigingen die hun thuisbasis hebben in het fort, houden opendeurdagen. Dit is het geval voor de Lokale Politie Lier, Politieverbroedering Lier (schietclub), de Lierse Schuttersgilde Ledo, de Koninklijke Moed en Eendracht (handboogclub), de vzw Fort Lier (sportschuttersclub) en de Lierse Radioamateurs. Tijdens het Open Fortenweekend kan nader kennis gemaakt worden met het Fort van Lier. Zodoende kan je nadenken en dromen over de toekomst van het fort. Je droombeeld kan opgehangen worden aan de ideeënmuur of insturen via www.fortvanlier.be. Nadien kan nog meegedacht worden over de toekomst van het fort in het kader van het participatieproject. In het najaar van 2021 volgen werksessies om invulling te geven aan de langetermijnvisie.

Tekst: DéBé

Foto: RM

Begindatum: 
zaterdag, 11 september, 2021
Einddatum: 
zondag, 12 september, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK