OMMEGANG VERSCHUIFT DOOR CORONA NAAR 2022

Reeds in april lieten de Gezellen van ’t Groot Volk aan de stad weten dat een mogelijk uitstel van de Ommegang tot 2022 in overweging werd genomen. Als gevolg van de corona-maatregelen was er onvoldoende tijd om alles goed voor te bereiden. Bovendien zijn er in 2022 bijzondere omstandigheden om de Ommegang nog meer luister bij te zetten.

In 2022 is het immers precies 300 jaar geleden dat ‘Den Ommeganck van Lier op synen vollen Swier’ door de stad trok. Anton Bergmann noemde de Ommegang van 1722 hét grote feest van de 18de eeuw in Lier. In 2022 zal de Ommegang uitgaan op zondag 2 en zondag 9 oktober. Alsdan zal de door Dries Van Noten ontworpen en gemaakte kledij van de drie grote historische reuzen – Goliath, de Reuzin en de Cameniere – kunnen bewonderd worden. Tevens zal een nieuw fabeldier met de codenaam ‘het beest’ onthuld worden. De verschillende raden en verenigingen zullen betrokken worden bij de verdere invulling van de ommegangstoet.

De Gezellen van ’t Groot Volk organiseren op 3 oktober 2021 wel de GrOOte Zondag, tijdens het weekend van de klant en de VOKA Open Bedrijvendag. Ze hebben ook een aanvraag ingediend om de historische Lierse Reuzentrein door de Unesco te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Sinds 2005 is de Reuzentrein volledig gerestaureerd en gerenoveerd. De historische Lierse Reuzentrein (1377) is na Mechelen (1303) de op één na oudste en meest volledige. Daarnaast is er het unieke aspect van de publieke en private samenwerking tussen de stad en de vzw Gezellen van ’t Groot Volk voor het behoud en het beheer van de Lierse Reuzentrein. Op dit ogenblik onderzoekt de Vlaamse Gemeenschap of de historische Lierse Reuzentrein via een ‘extended file procedure’ opgenomen kan worden in ‘the Representative List of the Intagible Cultural Heritage of Humanity’ als ‘Processional giants and dragons in Belgium and France’.

Tekst: DéBé

Foto: ROM

Begindatum: 
maandag, 12 juli, 2021
Einddatum: 
zaterdag, 31 december, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK