NOSTALGISCHE WIELERSFEER TIJDENS 64ste KAMPIOENSCHAP VAN KESSEL-STATIE

Voor de 64ste maal werd aan Kessel-Statie het kampioenschap van Kessel gereden. Het epicentrum van dit nostalgisch wielerfeest bevond zich aan café Torenven. Organisator Gino Van Looy had voor deze retrokoers een rijke prijzenrafel voorzien. Het evenement lokte andermaal een massa toeschouwers en feestvierders.

Het kampioenschap van Kessel werd een eerste maal gereden in 1935. Nadat de tweede wereldoorlog stokken in de wielen had gestoken, werd de traditie hernomen tot in 1995. Toen het aantal deelnemers en sponsors zienderogen afnam, leek een einde te komen aan het sportieve volksfeest. In 2016 werd de draad opnieuw opgenomen. Het wedstrijdreglement is vandaag nog even streng. De fietsen mogen niet voorzien zijn van versnellingen aan het stuur en van klikpedalen en de benen van de deelnemers mogen niet geschoren zijn. Ditmaal verschenen liefst 83 deelnemers, hoofdzakelijk uit de regio, de provincie Antwerpen en Vlaams-Brabant, aan de start. Onder hen o.m. de voormalige beroepsrenners Dirk De Wolf en Kurt Onclin.

Zij kregen liefst 55 kilometer, verdeeld over 15 ronden via de Torenvenstraat, de Vredestraat, de Vogelzangstraat, de Vaerestraat en de Lindekensbaan, voor de wielen geschoven. Voor de nodige commentaar aan  de verftrek- en aankomstplaats zorgde de onvergelijkbare Jos Willems. Onder het toeziend oog van aartsbisschop Lodewijk Weckx, burgemeester Thierry Suetens en een strenge sjampetter, werd het startschot gegeven. Overal langs het parcours verdrong zich de grote massa om te genieten van de oude koersfietsen en de historische wielertenues. Uiteindelijk ging de overwinning naar de 18-jarige Lambert Scheers uit Itegem. Kampioen van Kessel werd Sam Borremans. Voor de tussensprints en de winnaar waren liefst voor 1.500 euro aan prijzen voorzien. Na afloop ging het volksfeest verder in café Torenven met de band ‘Cellar’.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
donderdag, 11 juli, 2019
Einddatum: 
donderdag, 11 juli, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK