NIEUWIGHEDEN VOOR ZIMMERMUSEUM

De vernieuwing van het aanbod van het Zimmermuseum wordt onverdroten verder gezet. Voorzitter van het Zimmertorencomité Patrick d’Haens mocht zonet alweer enkele belangrijke innovaties aankondigen. Een bezoek aan het Zimmermuseum wordt zodoende steeds meer een boeiende, interactieve ontdekkingstocht voor jong en oud.

De nieuwe interactieve voorstelling van de collectie werd volledig in eigen beheer ontwikkeld. Op een visueel aantrekkelijke wijze krijgen de bezoekers veel meer informatie in de vorm van tekst, beeld en video. Zo is het mogelijk om een aantal pagina’s van het Gulden Boek te bekijken. Het boek is bijna 100 jaar oud, maar ligt gesloten in de vitrine om het te beschermen. Bij de Zimmerklokken zijn détails te zien, die eerder niet zichtbaar waren. Bij het STEM-gedeelte verduidelijken korte video’s de werking van de getoonde apparaten. Dit is meer bepaald het geval voor de Mendocino motor, Endomotorsonde, Nanomotor, Lichtjasje, Prothese kinderhand, Zimmercarrousel, slinger van Foucault, geschiedenis van de LED-uurwerken en de Zimmerprijzen. De uitleg is beschikbaar in 4 talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Voor de kinderen is aangepaste uitleg voorzien. De inhoud kan geregeld aangepast worden. Zo wordt het uitgebreid archief geïnventariseerd en zullen interessante fondsen via schermen toegevoegd worden.

De STEM-collectie werd verder uitgebreid met 2 bijzondere objecten. Jari Bogemans, landmeter-expert en leraar aan het Githo Nijlen, is sinds zijn jeugd in de ban van Lego en van de Zimmertoren. Aan de hand van foto’s bouwde hij de Zimmertoren na op schaal 1/29. Van oktober 2021 tot september 2023 verwerkte hij bijna 10.000 blokjes tijdens 120 uren. Hij begon met de jubelklok. De Lego-toren heeft hij in langdurige bruikleen aan het Zimmertorencomité geschonken. Daarnaast werd ook de telescoop in bruikleen gegeven, die werd gebouwd door Lars Jacobs (18) van het GTI Duffel. Betrokkene werd hiermee laureaat van de Prijs Jos d’Haens 2023. Astronomie en techniek komen samen in deze telescoop, wat in het verlengde ligt van het werk van Louis Zimmer.

Tekst  DéBé

Foto  Luc Peeters

Begindatum: 
donderdag, 16 november, 2023
Einddatum: 
donderdag, 16 november, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK