NIEUWE WERELDPRIMEUR VOOR VAN HOOL

Aan de vooravond van het 75-jarig bestaan pakt Van Hool weer uit met een wereldprimeur. Als eerste constructeur ter wereld bouwt Van Hool een 100% batterij-elektrische dubbeldekker touringcar (TDX25E) voor de Noord-Amerikaanse markt. De dubbeldekker biedt plaats voor 69 reizigers (18 benedendeks en 51 bovendeks) en heeft, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden en de topografie van het traject, een actieradius tot 500 kilometer. Het voertuig zal vooral worden ingezet voor het woon-werkverkeer van werknemers en het regelmatig transport van personen.

In 40 jaar tijd (1982-2022) bouwde Van Hool ruim 3.500 dubbeldekkers touringcars voor 19 verschillende landen. 1 jaar geleden werd de eerste 100% batterij-elektrische touringcar (CX45E) naar de Verenigde Staten verscheept. Hiervan werden ondertussen 22 exemplaren verkocht. De voorbije decennia bouwde Van Hool meer dan 1.200 voertuigen met elektrische aandrijving (waterstof, trolley, batterij, hybride). Het bedrijf beschikt dan ook over een rijke ervaring op het gebied van elektrisch aangedreven bussen en touringcars. Zowel de CX45E als de nieuwe TDX25E gebruiken elektrische (hoofd)componenten zoals een Siemens aandrijflijn en Proterra batterijen. 

CEO Filip Van Hool: ‘De Amerikaanse klanten reageerden zeer enthousiast op de rijervaringen met de eerste batterij-elektrische touringcar CX45E. Er werd dan ook snel werk gemaakt met de ontwikkeling van een batterij-elektrische dubbeldekker met een hogere passagierscapaciteit: de TDX25E’. Dubbeldekkers worden bij Van Hool geproduceerd sinds 1982. 25 jaar later werden de eerste dubbeldekkers verscheept naar de Verenigde Staten. Nog ééns 15 jaar later volgde de eerste 100% batterij-elektrische dubbeldekker touringcar. 34 jaar geleden ging de samenwerking tussen Van Hool en ABC Bus Companies Inc – de verdeler voor de Noord-Amerikaanse markt – van start. Vandaag toeren meer dan 11.000 Van Hool autocars en bussen voor vele klanten rond op de Amerikaanse wegen. Daaronder enkele grote bedrijven van Silicon Valley.

Tekst: DéBé

Foto's: Van Hool

Begindatum: 
woensdag, 17 november, 2021
Einddatum: 
woensdag, 17 november, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK