NIEUWE WANDELING ‘OP BEZOEK BIJ KUNSTSCHILDER VAN ROMPAY’

Met de wandeling ‘Op bezoek bij kunstschilder Van Rompay’ werd een nieuwe parel toegevoegd aan het gamma van cultureel-toeristische groepsbezoeken in Lier. De wandeling kan besteld worden bij Visit Lier. Alle praktische informatie is terug te vinden in de brochure groepsbezoeken en op de website van Visit Lier (www.visitlier.be.groepen).

Geboren en  getogen Lierenaar Oscar Van Rompay (1899-1997) studeerde aan de Academie te Antwerpen en specialiseerde zich gedurende 2 jaar in Parijs. In 1935 kochten Oscar en zijn echtgenote Jeanne Van der Wee, de meesterwoning in Empirestijl in de Vredebergstraat 6. Vanaf 1936 tot aan hun dood hebben ze hier gewoond. Ook al heeft Oscar zijn ganse leven als hoofdbezigheid geschilderd en getekend, toch was hij minder bekend bij het grote publiek. Dit kwam omdat hij zeer weinig heeft tentoongesteld en hij maar uitzonderlijk een werk wou verkopen. Bij zijn overlijden in 1997 heeft hij het grootste deel van zijn vermogen en zijn werken geschonken aan de door hem opgerichte vzw. ‘Oscar Van Rompay’,  met als opdracht het oprichten van een museum met zijn werken in hun woning. Zo bezit Lier sinds 2007 het museum ‘Huis van Oscar’.

Om het museum meer bekendheid te geven heeft de Lierse gidsenvereniging ‘Argus’ in samenwerking met het ‘Huis van Oscar’ de nieuwe wandeling ‘Op bezoek bij kunstschilder Van Rompay’ – gevolgd door een bezoek aan het museum – in het aanbod opgenomen. De nieuwste aanwinst werd voorgesteld in aanwezigheid van Willy Schuermans, bezieler van het ‘Huis van Oscar’, Dirk Luyten, voorzitter, en Jacques Maes, ondervoorzitter van Argus. De wandeling start voor het stadhuis op de Grote Markt. Vandaar neemt de gids de bezoekers mee voor een korte wandeling van ongeveer een half uur langs enkele plaatsen die relevant zijn voor het leven van Oscar. Op 4 plaatsen die Oscar geschilderd heeft wordt halt gehouden, om in het museum de huidige realiteit te vergelijken met het schilderij dat Oscar maakte. Daarna volgt een groepsbezoek aan het museum. In verschillende kamers wordt getoond hoe Oscar en Jeanne geleefd hebben. Aan de hand van de werken komt het leven  van het echtpaar aan bod. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de technieken die Oscar gebruikte, zonder amusante anekdotes te vergeten. Tot slot wordt een bezoek gebracht aan de unieke stadstuin, bestaande uit een sier-, fruit- en groentetuin. Andere blikvangers zijn het moderne atelier met annex duivenhok van de hand van architect E. Van Steenbergen en de dit jaar prachtig gerestaureerde houten druivenserre.

De wandeling is mogelijk op donderdag, vrijdag en zondag, met start tussen 13.30 en 15 uur en dit van 1 april tot 31 oktober. De wandeling en het museumbezoek duren ongeveer 2 uur. De kostprijs bedraagt 60 euro voor de gids, 10 euro dossierkosten per groep en 4 euro per persoon (groepstarief) voor de toegang tot het museum. Per gids worden maximum 20 personen toegelaten. Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
vrijdag, 7 september, 2018
Einddatum: 
vrijdag, 7 september, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK