NIEUWE MELODIEEN VOOR LIERSE BEIAARD

De beiaard van de Sint-Gummarustoren beschikt over één van de meest unieke muziekdozen ter wereld. Met het oog op nieuwe melodieën worden de pinnen van het mechanisme verplaatst (‘versteken’). Op deze manier voorzag stadsbeiaardier Koen Van Assche het automatisch speelwerk uit 1712 van nieuwe muziek.

De Lierse stadsbeiaardier bespeelt het beiaardklavier elke zaterdag van 12 tot 13 uur. Elk kwartier weerklinkt een automatische melodie om de tijdsaanduiding aan te kondigen. De keuze van nieuwe muziek wordt elk jaar bepaald door componisten die om een bijzondere reden worden herdacht. In 2021 zijn dat: Camille Saint-Saëns (100 jaar geleden overleden), Jan Pieterszoon Sweelinck (400 jaar gelden overleden), Igor Stravinsky (50 jaar geleden overleden) en Matthias Vanden Gheyn (300 jaar geleden geboren). 

Op elk uur klinkt ‘Romance opus 36’ (oorspronkelijk voor hoorn en piano) van Saint-Saëns. Elk kwartier na het uur hoort men een kort fragment van een largo voor orgel van Matthias Vanden Gheyn, de 18de eeuwse beiaardier van Leuven en organist-kapelmeester van de Leuvense Sint-Pieterskerk. Hij was zo befaamd dat hij een standbeeld kreeg op de eerste rij van het Leuvense stadhuis. Op elk halfuur kan een kort fragment van de Vuurvogel van Stravinsky beluisterd worden en elk kwartier voor het uur klinkt een fragment van het thema van het orgelwerk ‘Ballo del Granduca’ van de Amsterdamse componist Sweelinck. 

Wie de werking van dit uniek speelwerk wil zien, kan hiervoor terecht op de website www.beiaardlier.be. Via de facebookpagina www.facebook.com/beiaardlier zijn filmpjes beschikbaar over het uithalen en plaatsen van de trommelpinnen.

Tekst: DéBé

Foto's: ROM

Begindatum: 
zaterdag, 14 november, 2020
Einddatum: 
donderdag, 30 september, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK