NIEUWE KRUISWEG VOOR LIERS BEGIJNHOF

Vrijdag 22 maart wordt de nieuwe kruisweg van het Lierse begijnhof plechtig ingehuldigd. De 14 staties zijn van de hand van de bekende Lierse aquarellist Fons Teijssen. Tijdens het weekend van 23-24 en van 30-31 maart worden de originele aquarellen geëxposeerd in het Convent in hetzelfde begijnhof.

De stratenkruisweg van het begijnhof kent een lange voorgeschiedenis. Het is de enige overgebleven kruisweg in open lucht in ons land, waarvan de taferelen verspreid over de straten van het begijnhof opgehangen zijn onder met leien afgedekte luifeltjes. In december 2017 kreeg Fons Teijssen de vraag van Paul Van Steenkiste, voorzitter van de Koepel van Cultuurbeleid en van de vzw. d’Amandelboon, om een nieuwe kruisweg uit te werken. Na enige bedenktijd en flink wat opzoekwerk, hapte hij toe. De eerste ontwerpen werden enthousiast onthaald. Volgens Fons Teijssen mocht het geen moderne kruisweg worden en werden de taferelen geplaatst in het vertrouwde decor van het begijnhof. Ze werden goedgekeurd door de Koepel van Cultuurbeleid, Erfgoed Vlaanderen, de kerkfabriek van Sint-Gummarus en Sint-Margareta, en kregen het fiat van de vzw. d’Amandelboon, die de bewoners van het begijnhof groepeert, en de Gilde de Heren van Lier.

Laatstgenoemde vereniging liet de aquarellen afdrukken op weerbestendige aluminiumplaten, die zowel UV-licht als graffiti en krassen moeten trotseren. De nieuwe kruisweg wordt ingehuldigd door deken Jan Verheyen, in aanwezigheid van Thomas Vanhoutte, hooftman van de Gilde, Paul Van Steenkiste en burgemeester Frank Boogaerts. De originele aquarellen worden zaterdag 23 en 30, evenals zondag 24 en 31 maart telkens van 14 tot 18 uur geëxposeerd in het Convent. De tentoonstelling wordt aangevuld let andere kunstwerken van Fons Teijssen en van Anne Aras. Bij deze gelegenheid kan een kunstmap met de 14 staties, die wordt uitgegeven door de Gilde de Heren van Lier, aangekocht worden voor 40 euro. De 200 genummerde exemplaren zijn gehandtekend door de kunstenaar.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
woensdag, 6 maart, 2019
Einddatum: 
woensdag, 6 maart, 2019

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK