NIEUW SOCIAAL RESTAURANT ‘STILLETJES’ GEOPEND

In volle coronacrisis werd in zeer beperkte kring stil gestaan bij de start van ’t Hofke, waaronder het vernieuwde Sociaal Restaurant en de Sociale Kruidenier ressorteren. Sinds 2014 is ’t Hofke een afdeling van Mivas vzw., dat via diverse initiatieven de arbeidsintegratie van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt wil bevorderen.

’t Hofke wil op zijn manier bijdragen tot de armoedebestrijding en de emancipatie van mensen in armoede. In concreto gebeurt dit via het aanbieden van basisproducten en betaalbare gezonde voeding door toedoen van de Sociale Kruidenier. De klanten worden doorverwezen door het OCMW. Een deel van de producten wordt gratis aangeboden. Voor de meeste producten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Daarnaast wil ’t Hofke een plaats zijn waar mensen zich kunnen ontwikkelen en de kans krijgen om een arbeidsattitude op te bouwen, een opleiding kunnen volgen of aan een nuttige dagbesteding kunnen deelnemen. Verder fungeert ’t Hofke als laagdrempelige ontmoetingsplaats waar men contacten kan leggen en netwerken kan uitbouwen. Samen met gelijkgezinde partnerorganisaties wordt de armoede aangepakt. 

Naast de Sociale Kruidenier maakt ook het Sociaal Restaurant deel uit van ’t Hofke. Iedereen is hier welkom om in de week dagelijks te genieten van een divers en gezond aanbod. Wie het financieel moeilijk heeft, betaalt een lagere prijs. Het Sociaal Restaurant heeft een verleden in de Kluis en in den Hof. De meeste medewerkers van ’t Hofke zijn vrijwilligers. Daarnaast wordt een beroep gedaan op personen die via allerlei trajecten ervaring opdoen met het oog op tewerkstelling op de reguliere arbeidsmarkt. Tenslotte zijn er 5 vaste medewerkers: een coördinator, twee werkleiders, een keukenmedewerker en een chauffeur. Naast een structurele subsidie van de stad en occasionele subsidies, is de werking grotendeels afhankelijk van giften en sponsoring. Inkomsten worden ook gegenereerd via het leveren van maaltijden aan de dienstencentra en van soep aan enkele scholen én het verzorgen van catering op maat voor bedrijven, scholen en organisaties.

Beslissingen  in verband met de dagelijkse werking, het behoud van de eigenheid, het personeel en de financiën worden genomen door een stuurgroep onder het voorzitterschap van Johan Deforche. In het Sociaal Restaurant wordt van maandag tot vrijdag tussen 11 en 14 uur een lunchkaart met broodjes, slaatjes en soep aangeboden. Op maandag, dinsdag en donderdag staat tussen 17 en 20 uur een diner met soep, hoofdgerecht en dessert op het programma. Telkens wordt de keuze geboden tussen 2 à 3 verschillende hoofdgerechten, waarvan 1 vegetarisch. In de ontmoetingsruimte kan men voor een babbel en een drankje elke dag van de week vanaf 10 uur terecht. De maandag, dinsdag en donderdag tot 20 uur, de woensdag en de vrijdag tot 16 uur. De Sociale Kruidenier werkt zeker in deze coronatijden op afspraak en dit op dinsdag en woensdag van 11 tot 16 uur en op donderdag van 13 tot 18 uur. Het Sociaal Restaurant dient zich te schikken naar de strenge federale coronamaatregelen.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 17 oktober, 2020
Einddatum: 
zaterdag, 17 oktober, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK