NIEUW SINT-MAARTEN IS ZIEKENHUIS VAN MORGEN

In aanwezigheid van de ministers Maggie De Block en Jo Vandeurzen werd de innovatieve nieuwbouw officieel ingehuldigd. Met het nieuwe hypermoderne ziekenhuis tilt AZ Sint-Maarten de medische zorg in de Mechelse regio naar een nog hoger kwaliteitsniveau.  

 

Het nieuwe ziekenhuis omvat 654 hospitalisatiebedden waarvan de helft  in éénpersoonskamers, 96 plaatsen daghospitalisatie en een sterk uitgebouwde  ‘polikliniek’. 

AZ Sint-Maarten stak een extra tandje bij met 12 miljoen euro hightech investeringen wat de totale kostprijs op 327 miljoen euro brengt. Het digitale operatiekwartier  met 14 zalen spreekt tot de verbeelding. De dienst radiotherapie beschikt over twee lineaire versnellers van de laatste generatie. Ook de medicatiedistributie zal een pak efficiënter en veiliger verlopen dankzij robotisering.

“De nieuwbouw was een unieke gelegenheid om de ziekenhuiswerking te herorganiseren en de infrastructuur zo goed mogelijk af te stemmen op actuele evoluties: de toename van de medisch-technische mogelijkheden, een evolutie naar nog meer specialismen, de vergrijzing van de bevolking en de toenemende zorgzwaarte door o.a. de verkorting van de opnameduur” , vertelt  algemeen directeur Jan Ennekens.

 Er is  bijzonder   veel aandacht besteed aan comfort, privacy, ergonomie, milieu en veiligheid. Elke opgenomen patiënt beschikt over eigen sanitair ,  ligt aan het raam met uitzicht op het groen,  heeft een eigen internet-tv met tal van functies , een verpleegkundige oproepen zal  voor de patiënt vlotter en efficiënter gaan. Met een druk op de knop kan de patiënt ook zeggen wat er scheelt.

Het nieuwe ziekenhuis is het sluitstuk van twee opeenvolgende fusies. De voorbije vijftien jaar heeft AZ Sint-Maarten ingespeeld op het overheidsbeleid op het vlak van schaalvergroting .Op 1 januari 1999 ontstond AZ Sint-Maarten uit de fusie tussen AZ Sint-Jozef in Mechelen en AZ Sint-Norbertus in Duffel. En op 30 juni 2006 werd daar het zorgaanbod van het Dodoensziekenhuis in Mechelen aan toegevoegd. Zo levert AZ Sint-Maarten een concrete bijdrage aan een optimale zorgafstemming in de regio.

Dit weekend  houdt het ziekenhuis twee open dagen. Sint-Maarten opent  definitief in oktober.

 

Tekst: LR

Foto's: AZSM

Begindatum: 
zaterdag, 9 juni, 2018
Einddatum: 
zaterdag, 9 juni, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK