NIEUW BOEK VAN RUDY VAN ROY

’14-18 in Lier’, zo heet het jongste boek van Rudy Van Roy. Het kreeg als verklarende ondertitel ‘De groote oorlog in lokale feiten en vertellingen van koning en soldaat’. Het is een originele herdenkingsboek met historische feiten en verhalen, geïllustreerd met een aantal foto’s.

De oorlogsgebeurtenissen in Lier worden belicht vanuit een speciale invalshoek: het verblijf van koning Albert I in Lier tijdens de septemberdagen in 1914. Een herdenkingsplaat in de Koning Albertstraat herinnert trouwens aan dit koninklijk verblijf. De auteur laat de koning zelf vertellen, waarom hij naar Lier kwam en wat hij hier deed. Vanuit het oogpunt van de koning koppelt hij hieraan in een ruimer verband de geschiedenis van de ‘groote oorlog’. Rudy Van Roy verdiepte zich hiervoor in het leven van Albert I en van koningin Elisabeth. Het boek is dan zowel een oorlogsgeschiedenis als een familiegeschiedenis met respect voor de feiten.

Het verhaal van een fortsoldaat in de omgeving van Lier, dat eerder verscheen onder de titel ‘Het vaderland moest groter zijn’, werd eveneens in het boek opgenomen. De auteur verzamelde zijn documentatie uit de literatuur, het stadsarchief van Lier, het Liers Genootschap voor Geschiedenis en bekwam informatie van de gidsenvereniging van het fort van Kessel. Vooraan in het boek staat het feitenrelaas over de ‘groote oorlog’, met de slag aan de Nete, de verovering en de vernietiging van de stad Lier en de Duitse bezetting. Aandacht wordt ook besteed aan het activisme, dat aanwezig was in het mystieke Lierse literaire milieu en bij enkele voormannen van de Belgische Werkliedenpartij in de stad. Het boek kost 18 euro.

Begindatum: 
zondag, 30 maart, 2014
Einddatum: 
zondag, 30 maart, 2014

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK