NIEUW BOEK OVER LIERS BEGIJNHOF

Francis De Groot en Hilde De Smet hebben een nieuw boek geschreven over het begijnhof van Lier. Het boek ‘Het begijnhof van Lier’ kost 24,93 euro en is te koop in de boekhandel en via het internet.

Het begijnhof van Lier is één van de mooiste begijnhoven van het land en een stille getuige van 800 jaar geschiedenis. Het is nog steeds een toeristische trekpleister, die terecht werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De auteurs behaalden het diploma van licentiaat in de psychologie aan de KU Leuven  en wonen sinds 1987 in Lier. Het boek geeft een overzicht van de geschiedenis van het begijnhof en gaat dieper in op een aantal aspecten van het begijnhofleven. Het werk bevat ook nieuw materiaal na eigen onderzoek in het Lierse stadsarchief en kan gebruikt worden bij wandelingen door het begijnhof. Aandacht wordt besteed aan o.m. het ontstaan en de evolutie van het begijnhof, de sociale en geografische afkomst van de begijnen, de hoofdmeesteressen en de begijnhofpastoors.

Komen eveneens aan bod: de huizen, de huisnamen en de bewoners, de straten, de kunstenaars en de kunstkringen, bijzondere gebouwen zoals de begijnhofkerk, de infirmerie, het weeshuis, het convent en de pastorie, de poorten, de beelden, de pompen en de kruisweg. Nergens zijn er nog begijnen en de jongere generaties hebben doorgaans dan ook geen idee meer van wat de begijnen waren. Het boek biedt hierop een  antwoord. Begijnen zijn voorzeker geen vrouwelijke kwezels, wat aangetoond wordt aan de hand van concrete gebeurtenissen. In Lier hebben ze heel wat sporen nagelaten, wat duidelijk blijkt uit het boek. Het begijnhof bevindt zich nog steeds in een vrij authentieke staat en ademt rust en stilte uit.

Tekst: DéBé

Begindatum: 
zondag, 11 maart, 2018
Einddatum: 
zondag, 11 maart, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK