NAAR RESTAURATIE EN HERBESTEMMING KASTEELRUINE TER ELST

De gemeente Duffel en de Stichting Kempens Landschap wensen de kasteelruïne Ter Elst opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek. De Stichting Kempens Landschap diende met het oog hierop een conceptdossier in bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Minister Matthias Diependaele heeft het dossier weerhouden. Begin 2023 kunnen subsidies aangevraagd worden. De restauratie en de herbestemming van de kasteelruïne komen zodoende weer wat dichter.

De sprookjesachtige omgeving vormde jarenlang het decor voor verschillende evenementen. In 2012 moest de site wegens stabiliteitsproblemen evenwel gesloten worden voor het publiek. In de hoop hier opnieuw socio-culturele activiteiten te kunnen organiseren en een ontmoetingsplek te creëren, sloot de gemeente een beheersovereenkomst af met de Stichting Kempens Landschap om de restauratie te begeleiden. Volgens burgemeester Sofie Joosen is het de bedoeling de site te bewaren en permanent open te stellen, de ruïne weer veilig te maken en de bezoekers te laten kennismaken met de historiek van het kasteel. Eerst moeten de stabiliteitsproblemen worden aangepakt en moeten de muren met elkaar verbonden worden. 

Van deze noodzakelijke ingreep zal gebruik gemaakt worden om de vroegere ridderzaal van een glazen overkapping te voorzien. De trappenpartij binnenin verbindt het vroegere vloerniveau met de kelder en kan dienst doen als theater. Verder worden de contouren van het vroegere kasteel zichtbaar gemaakt. De ruïne ligt in het verlengde van het Muggebergpark, waarop ze een mooie aanvulling vormt. Is het binnenplein van de ruïne heraangelegd, dan kan hier van de rust genoten worden. Via de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug die het kasteeleiland met de Nete verbindt, kunnen de belangstellenden een kijkje komen nemen op dit prachtig stukje erfgoed. Het restauratiedossier moet in het voorjaar 2023 worden ingediend. Als het Agentschap Onroerend Erfgoed de subsidies goedkeurt, kunnen de werken bij het einde van 2023 van start gaan.

Tekst: DéBé

Foto: ProvAnt

Begindatum: 
woensdag, 15 juni, 2022
Einddatum: 
woensdag, 15 juni, 2022

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK