MONUMENTALE SCHILDERIJ INGEHULDIGD IN ST.-GUMMARUSKERK

Het afsluiten van de kerkelijke feestelijkheden rond de viering van de Lierse stadspatroon Sint-Gummarus kreeg ditmaal een extra dimensie. Na de vesperviering en het terug plaatsen van Sint-Gummaruskas op het hoogkoor, werd het monumentale schilderij ‘De Wijze en de Dwaze Maagden’ ingehuldigd.

Het schilderij dateert van 1668 en is van de hand van G. Van Stevens. Het werk behoorde oorspronkelijk toe aan de Congregatie van de Gasthuiszusters-Augustinessen, is eigendom van het OCMW en sierde jarenlang van de inkomhal van het H.-Hartziekenhuis. Wegens renovatiewerken moest uitgekeken worden naar een nieuwe locatie en deze werd gevonden achteraan in de Sint-Gummaruskerk. Het schilderij verwijst naar een parabel uit de bijbel. 10 bruidsmeisjes wachten de komst van een bruidegom af. Alle 10 hebben ze een olielamp meegenomen. In tegenstelling tot de wijze maagden, hebben de dwaze geen olie bij. Wanneer de bruidegom midden in de nacht aankomt, kunnen ze geen licht onsteken en loopt de bruidegom mis.

De inhuldigingsplechtigheid wekte een ruime belangstelling op. Zo waren naast burgemeester Frank Boogaerts, OCMW-voorzitter Marleen Vanderpoorten en schepen Lucien Herijgers, de leden van de kerkraad en van de Broederschap van Sint-Gummarus, evenals een flinke delegatie van de Gasthuiszusters-Augustinessen en talrijke sympathisanten aanwezigen. Zij werden toegesproken door Marleen Vanderpoorten, deken Jan Verheyen en Filip Goemans, voorzitter van de kerkraad. Allen benadrukten het belang en de betekenis van het schilderij en drukten hun waardering uit voor de ‘overdracht’ naar de Sint-Gumamruskerk.

Begindatum: 
zondag, 23 oktober, 2016
Einddatum: 
zondag, 23 oktober, 2016

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK