MERKWAARDIGE TENTOONSTELLING OVER ‘GROOTE OORLOG’

Tot en met 30 augustus 2015 kan in het Timmermans-Opsomermuseum een bezoek ge bracht worden aan de tentoonstelling ‘100 jaar Oorlog: 100 verhalen en objecten’. De tentoonstelling werd opgebouwd rond verhalen en objecten die al 100 jaar door mensen gekoesterd, bewaard en doorgegeven worden.

Het documentatiemateriaal bestaat uit dagboeken vol vluchtverhalen, foto’s van voedselhulp die een duidelijk beeld schetsen van de dagelijkse realiteit, tekeningen, brieven, voorwerpen, een hospitaaltelegram, van burgers en soldaten. De tentoonstelling werd geopend door burgemeester Frank Boogaerts die er op wees dat de ‘Groote Oorlog’ ook in Lier lelijk heeft huis gehouden. Hij dankte iedereen die een steentje bijdroeg tot het succes van deze merkwaardige tentoonstelling.

Schepen Rik Verwaest zorgde voor een gepaste inleiding, waarna Karel Vingerhoets voorlas uit een brief van zijn grootvader Maurice Van Oekel die daarin de vernieling van Lier beschreef; Gilbert Remouchamps de herinnering opriep aan zijn overgrootvader Adolphe en zijn grootooms, Paul, Jules en Leon Remouchamps en Ronald De Preter stil stond bij de figuur van Raymond de la Haye, die tijdens de eerste oorlogsdagen sneuvelde nabij Luik.

Na de wapenstilstand werden in Lier meerdere gedenkplaten en monumenten opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelden. Liet bezit de enige militaire begraaafplaats van de provincie Antwerpen, waar 420 Belgische soldaten uit de eerste wereldoorlog en 44 Britse en Belgische soldaten uit de tweede wereldoorlog begraven liggen.

De tentoonstelling in het Timmermans-Opsomermuseum kan bezocht worden van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur. Een ticket kost 2 euro. Studenten, groepen en 60-plussers betalen 1 euro. Jongeren tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Begindatum: 
zondag, 26 oktober, 2014
Einddatum: 
zondag, 30 augustus, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK