MERKWAARDIGE EXPO ‘ARTISTS IN RESIDENCE’

Naar aanleiding van het concert ‘Zing de Bevrijding’ werd in de Podiumacademie Lier de tentoonstelling ‘Artists in Residence’ geopend. Drie kunstenaars – Paula Cornelissens, Erwin Geeraerts en Wouter Vaneerdeweg – tonen tot en met 29 november ingrijpende en aangrijpende creaties. De tentoonstelling is vrij te bezoeken.

Paula Cornelissens volgde eerder de afdeling Mode en Beeldhouwkunst aan de Beeldacademie Lier. Momenteel volgt ze het 3de jaar Schilderkunst. De periode 1940-1945 liet bij haar een diepe indruk na, die haar ook vandaag nog niet loslaat. Dit komt duidelijk tot uiting in ‘De Zaster’ (‘deasaster’), een reeks van 15 gruwelijke silhouetten. Het waren geen personen meer, maar louter een nummer. Een streepjes-plunje of gesteven wit hemd symboliseren een wereld van verschil tussen leven en lijden of de dood. Bij de silhouetten hoort bijpassende muziek.

Erwin Geeraerts – gespecialiseerd in de edelsmeedkunst en het ontwerpen en vervaardigen van juwelen -, gaf les aan de KASK in Antwerpen en was lector aan de ‘Renwick Gallery’ van het vermaarde ‘The Smithsonian Institute’ in Washington DC. Werk van zijn hand is permanent aanwezig in het Internationaal Strafhof in Den Haag. Speciaal voor ‘R&V’ creëerde hij een ‘Wall of Shame’: een verzameling van 22 tableaus die een rij kindsoldaten symboliseert. Ze zijn allemaal uniek en lijken wel grafzerkjes of versteende dromen. Daarnaast exposeert hij ‘Spijkerbeelden’, die doen nadenken over menselijkheid en onmenselijkheid.

Wouter Vaneerdeweg was ‘in een vorig leven’ prof en diensthoofd aan de Universiteit Antwerpen. Zijn interesse voor geschiedenis, kunst en filosofie, dreef hem in de richting van het beeldhouwwerk. In zijn ‘World according to Vaneerdeweg’ en zijn ‘Human Rat Race’, focust hij op mensen die aan de top gekomen, iets vinden dat zich niets van hen aantrekt. Of op klimmers die elkaar helpen, maar waarvan de laatste alleen zal overblijven. De gekwetsten proberen toch te dansen en te leven. Hij toont ook een ‘fuck-you-finger’ naar een chique bolhoed, het symbool van de bezetter.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 13 november, 2021
Einddatum: 
maandag, 29 november, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK