MAQUETTE VAN VOETGANGERSBRUG AAN DUNGELHOEFSITE

Door toedoen van Nand Tilsley (75) – zoals hij zichzelf noemt ‘een oude nieuwe Lierenaar’ – werd een maquette gemaakt van een voetgangersbrug, die aan de Baron Opsomerlaan over de afleidingsvaart kan aangelegd worden ter hoogte van de toegangspoort van de Dungelhoeffkazerne en de Davidsvest. De maquette is vanaf 11 november te bewonderen in galerij Artisjok in de Antwerpsestraat 62.

Nand Tilsley woont sinds vijf jaar op de Dungelhoeffsite. Voordien verbleef hij als specialist in de sector van de telecommunicatie, ambtshalve meerdere jaren in het buitenland. Zijn vader kwam als Engelse soldaat tijdens wereldoorlog II naar ons land, waar hij kennis maakte met een meisje uit de Limburgse Kempen. Vanuit zijn living heeft hij een panoramisch overzicht over de drukte op de Dungelhoeffsite. Dit bracht hem vier jaar geleden op het idee van een voetgangersbrug – de ‘Dungelbrug’ – over de afleidingsvaart, waarvan al meldding wordt gemaakt in het RUP van 9 december 2009. Voor het visualiseren van het idee onder de vorm van een ontwerp en een maquette, deed hij een beroep op architect en neef Tuur Demaegdt uit Assebroek-Brugge. Het uitgangspunt was een éénvoudige maar mooie en betaalbare brug, die aansluit bij het militaire kader van de kazerne.

De brug verbindt de binnenstad met de buitenstad en erfgoedelementen zoals de voorgevel van de kazerne, de stadsvest en het nabijgelegen begijnhof, Unesco erfgoed. Het kunstwerk zal nuttig zijn voor de Lierenaars, wandelaars, scholieren en bezoekers van het zwembad, de stadsdiensten en het ziekenhuis. Het is tevens een troef op het vlak van toerisme en van shoppen in de binnenstad. De brug – die eventueel kan uitgebreid worden voor fietsers – verhoogt de leefbaarheid, de duurzaamheid en de veiligheid aan de drukke kruispunten van de Mechelse- en de Antwerpsepoort. Het voorontwerp en de maquette werden reeds besproken met het CBS, de directie van het H.-Hartziekenhuis en de cel erfgoed. Het project werd gunstig onthaald, al zal de uitvoering nog wel op zich laten wachten. Via de tentoonstelling in galerij Artisjok, kan nu ook de bevolking er kennis mee maken. De maquette wordt begeleid door foto’s en een boek waarin suggesties en commentaren kunnen neergeschreven worden. De galerij is vrij te bezoeken op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Tekst  DéBé

Foto  Luc Peeters

Begindatum: 
vrijdag, 10 november, 2023
Einddatum: 
vrijdag, 10 november, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK