LUDO VAN KERCKHOVEN SCHENKT 2 GLASRAMEN AAN ALLIERSE KAPEL

Door toedoen van Ludo Van Kerckhoven, hedendaags mecenas van religieuze kunst, werd de Allierse Kapel in Emblem verrijkt met 2 glasramen. Ze zijn van de hand van glasraamkunstenaar Joost Caen en stellen enerzijds de H.-Gummarus en anderzijds de H.-Rumoldus voor. Eerder schonk Ludo Van Kerckhoven al schilderijen en andere kunstwerken aan de kapel en aan andere religieuze instellingen.

De glasramen worden geschonken naar aanleiding van het ruim 400-jarig bestaan van de kapel. Op 27 juni 2020 worden ze ingezegend door Mgr. Herman Cosijns, rector van de H.-Hartbasiliek in Koekelberg. Ze werden vervaardigd door Joost Caen, een internationaal erkende autoriteit wat betreft het ontwerpen, maken en conserveren van glasramen. Na studies aan de kunstacademie in Roeselare, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Hoger Instituut in Antwerpen, gaf hij lange tijd les aan diverse kunstinstituten. In 2009 promoveerde hij tot doctor aan de Universiteit Antwerpen, waar hij voltijds prof is. Ludo Van Keckhoven schonk al eerder religieus geïnspireerde schilderijen aan de Allierse Kapel. Tot de belangrijkste behoren ‘De aanbidding te Emblehem’, met op de achtergrond de drie belangrijkste gebouwen van de gemeente: de St.-Gummaruskerk, het gemeentehuis en de St.-Gummaruskapel.

Daarnaast is er ‘De ontmoeting tussen de H.-Gummarus en de H.-Rumoldus’, waarop drie mirakels staan afgebeeld: dit van de bron, de boom en de bloeiende wandelstokken., evenals het werk ‘Barmhartigheid’. Dit monumentale schilderij is gebaseerd op een St.-Gummarusvaantje uit 1935 van Lierenaar Bernard Janssens. Centraal staat de H.-Gummarus bij de bron om dorstige arbeiders te laven, met Grimmara op de achtergrond. Deze schilderijen zijn het werk van Filip Delameillieure, voor wie de christelijke mystiek en spiritualiteit een bron van inspiratie zijn. De kunstenaar die in Elsene werd geboren, bracht zijn jeugd door in Landen. Na zijn studies economie aan de KUL, was hij actief in de financiële sector. Aan de kunstacademie van Elsene volgde hij de richting monumentale schilderkunst. Ludo Van Kerckhoven plant nog andere projecten, o.m. in het St.-Augustinusziekenhuis in Wilrijk, de H.-Hartbasiliek in Koekelberg en de kapel van het St.-Gummaruscollege e.a.

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
maandag, 13 januari, 2020
Einddatum: 
maandag, 13 januari, 2020

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK