LUCIEN HERIJGERS DIENDE LIEFST 43 JAAR DE STAD

Met de overgang van oud naar nieuw eindigt het mandaat van Lucien Herijgers als voorzitter van de gemeente- en de OCMW-raad van Lier. Liefst 43 jaar lang was hij in dienst van de stad: eerst als ambtenaar (1978-2011), vervolgens als schepen (2013-2018) en uiteindelijk als voorzitter van de gemeente- en de OCMW-raad. Hij werkte samen met liefst 7 burgemeesters en 5 stadssecretarissen. Nog steeds bijzonder scherp van geest, werd het ‘afscheidsgesprek’ gekruid met tal van anekdotes. 

‘Na 7 jaar gewerkt te hebben in de privésector, trad ik op 3 november 1978 in dienst van de stad. Ik ben afkomstig van Oostmalle maar verhuisde in 1976 na mijn huwelijk naar Lier. Als vreemde eend in de bijt werd ik na het slagen voor het wervingsexamen uitgenodigd bij toenmalig burgemeester Raymond Callaerts om nader kennis te maken. Ik kwam terecht op het secretariaat waar de latere stadssecretaris Raymond Engels toen bureauchef was. Na het behalen van het diploma bestuurswetenschappen en het afleggen van meerdere examens werd ik op 22 mei 1986 diensthoofd ruimtelijke ordening en leefmilieu en later nog van economie. De dienst ging bescheiden van start, maar werd tijdens de jaren ’90 verder uitgebouwd. In 2000 en 2001 werkte ik mee aan het structuurplan, waarvan de basisprincipes nog steeds overeind blijven en als onderlegger dienen voor het nu in opmaak zijnde beleidsplan ruimte Lier. Mede als gevolg van een schouderbreuk ging ik in 2011 – na 33 jaar – met pensioen’. 

Als ambtenaar heeft Lucien Herijgers de hele evolutie van mechanische naar elektrische typemachines, computers en digitale processen meegemaakt. De beleving en de samenhorigheid tussen de medewerkers van de stad was heel anders dan vandaag. Geregeld was er ruimte voor een grap. Als ambtenaar diende Lucien onder 6 burgemeesters: Raymond Callaerts, Herman Vanderpoorten, Maurice Vanhoutte, Marleen Vanderpoorten, Jan Hendrickx en Patrick Tersago en de stadssecretarissen Karel Roofthooft, Raymond Engels, Walter Aerts, Anja Vlaeymans en Katleen Janssens. Hij was secretaris van de bouwraad, de eerste Gecoro en de Economische Raad. Na zijn pensionnering begon hij aan een nieuw hoofdstuk. Zo werd hij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voor de periode 2013-2018 aangesteld als schepen van economie, afval en leefmilieu. Tijdens zijn bewind werd Lier in 2015 door Unizo uitgeroepen tot meest ondernemende gemeente in Vlaanderen. Voor de OCT’s werd op zijn verzoek een nieuw systeem ingevoerd. De centrumbonnen werden geïntroduceerd en het kernwinkelgebied omschreven. Lucien Herijgers heeft zich steeds volledig ingezet voor de lokale détailhandel en de Lierse middenstand. 

Bij Igemo/Ivarem bekleedde hij opeenvolgende bestuursfuncties. In 2017 werd hij aangesteld als erebrigadier van het Bataljon Artillerie. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd hij voor een periode van 3 jaar aangesteld als voorzitter van de gemeente- en de OCMW-raad. De zittingen heeft hij met respect voor de belangen van zowel de meerderheid als de oppositie, op een correcte en neutrale manier in goede banen geleid. Dit was eveneens het geval voor de digitale vergaderingen. Lucien Herijgers zal voortaan meer tijd hebben voor zijn gezin, kinderen en kleinkinderen. De vrije tijd zal verder ingevuld worden met lezen, tuinieren en reizen. Als voorzitter van Vatra Hooikt – sinds 1992 – reisde hij al 33 maal naar Roemenië. Omwille van corona dateert het laatste bezoek al van maart 2020. Wel werden nog schorten, mondmaskers en sanitair materiaal ter plaatse bezorgd. Daarnaast is hij lid van een 10-tal Lierse en Hooiktse verenigingen – w.o. de Hooiktse Dorpsraad – en van 3 heemkundige genootschappen.

Tekst: DéBé

Foto's: RM en Luc Peeters

Begindatum: 
donderdag, 30 december, 2021
Einddatum: 
donderdag, 30 december, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK