LIONS LIER TWEE NETEN STEUNT DE CZW MELANOOMPUNT

De vzw. Melanoompunt is een onafhankelijke vereniging die wordt bestuurd door patiënten en mensen die dicht bij hen staan. De vzw. wil informeren, ervoor zorgen dat patiënten elkaar kunnen ondersteunen en overlegt met oncologen, farmabedrijven, internationale netwerken en de overheid. Op zaterdag 22 april organiseert de vzw. een eerste ontmoetingsdag in Lier. Lions Lier Twee Neten zorgt daarbij voor financiële ondersteuning.

Melanoom is een gevaarlijke vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de opperhuid. In een vroeg stadium wordt een lokaal melanoom doorgaans chirurgisch verwijderd. Vertoont een melanoom in een later stadium uitzaaiingen, gaat het om een zeer ernstige diagnose. Het jaarlijks aantal nieuwe gevallen van melanoom wordt in ons land geschat op 1.000 tot 1.200. Melanoom is de snelst stijgende vorm van kanker in België. Deze toename wordt in verband gebracht met zonnebaden. Een gewoonte die pas in de loop van de 20ste eeuw ingang heeft gevonden.

Gelukkig zijn er nu innovatieve medicijnen en doelgerichte therapieën. Een deel van de nieuwe medicijnen wordt sinds kort ook terugbetaald. Kris Van Dingenen is één van de initiatiefnemers van de vzw. Haar dochter Kristine is ook patiënte. Elke vier weken moet ze op controle. ‘Datis bijzonder zwaar om dragen, zorgt voor heel veel stress en heeft een grote impact op haar dagelijks leven. Elke keer hangt een fatale diagnose Kristine boven het hoofd. Met zo’n ontmoetingsmoment willen we niet alleen informatie verstrekken, maar er vooral ook voor zorgen dat de patiënten na hun zware diagnose ervaringen kunnen uitwisselen en steun kunnen vinden bij elkaar’.

Het sociaal comité van Lions Lier Twee Neten zorgt voor financiële ondersteuning. Deze lijkt echt wel nodig, gelet op de beperkte gift die de vzw. Melanoompunt ontvangt van ‘Kom op tegen kanker’. Peter van Es, voorzitter van het sociaal comité, licht toe waarom Lions Twee Neten een bijdrage van 1.200 euro schenkt aan Melanoompunt. ‘Er zijn vandaag in onze maatschappij heel veel specifieke behoeften. Wij kiezen bij voorkeur voor organisaties waar de nood het hoogst is, die niet ingebed zitten in een groter geheel en die nog weinig of geen andere inkomstenbronnen hebben. Het feit dat de vzw. Melanoompunt sterk inzet op het ombuigen van negatieve gevoelens in doorzettingsvermogen, strijdlust en hoop, heeft mee onze keuze bepaald’. De ontmoetingsdag van zaterdag 22 april heeft van 13.30 tot 17 uur plaats in Brasserie Zuid-West, Antwerpsesteenweg 330. Op het programma staat o.m. een voordracht over omgaan met vermoeidheid met medewerking van dr. Nathalie Blockx en het psycho-oncoteam van het ZNA Middelheim.

Tekst: DéBé

Foto: MPOMM

Begindatum: 
dinsdag, 18 april, 2017
Einddatum: 
zaterdag, 22 april, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK