LIONS CLUB LIER TWEE NETEN VAN START MET ‘LEEUWENKLAS’

Het percentage leerlingen dat vroegtijdig zonder diploma de middelbare school verlaat, is een probleem in Europa, Vlaanderen en Lier. Om hieraan te verhelpen is de Lions Club Lier Twee Neten samen met Het Leeratelier, de stad en de Refuge in november 2020 van start gegaan met de Leeuwenklas. Dit huiswerk-ondersteunend initiatief wordt gedragen door meerdere vakleerkrachten en vrijwilligers. De dagelijkse leiding wordt verzekerd door Margot Flintrop, studiecoach van Het Leeratelier. 

Peter Van Es, voorzitter van de Lions Club Lier Twee Neten: ‘Via allerhande sociale projecten zetten de Lierse Lions zich in voor een betere maatschappij. De Lions Club Lier Twee Neten telt 64 leden, w.o. 20 geëngageerde ‘Young Lions’ tussen 23 en 30 jaar. Sinds enkele jaren wordt de focus gericht op de jeugd, o.m. via het scholenproject rond sociale thema’s, de jaarlijkse tekenwedstrijd voor lagere scholen en het verlenen van steun aan organisaties die de jeugd een betere toekomst willen bieden. Een groeiende probleemgroep vormen de jongeren die de middelbare school niet afmaken. De situatie is nog erger geworden als gevolg van de coronacrisis. De Europese Unie wil het percentage vroegtijdige schoolverlaters onder de 10% krijgen. In Vlaanderen was dit in 2018 11,9% en in Lier 11,1%. Dit betekent dat hier 88 leerlingen vroegtijdig afhaken zonder diploma. Omdat steeds meer jongeren leerachterstand oplopen als gevolg van de sluiting van de scholen en thuis niet beschikken over een studieplek of een laptop, kunnen ze extra studiehulp best gebruiken’. 

‘Vandaar de Leeuwenklas’, aldus Margot Flintrop. ‘Hier kunnen jongeren die worden doorverwezen door 6 Lierse secundaire scholen de dinsdag- en de donderdagnamiddag van 15.45 tot 18 uur bij een drankje en een gezonde snack terecht voor extra ondersteuning en begeleiding. Telkens zijn de studiecoach van Het Leeratelier en professionele vakleerkrachten aanwezig. De woensdag worden gratis workshops gegeven over het belang van een goede studieplanning en de juiste studiemethodes’. Een aanpak die een positief resultaat oplevert, zoals wordt bevestigd door Kris Mampaey, OKAN-coach van het Sint-Aloysiusinstituut, Eva Cattheeuw, leerlingenbegeleidster van het Atheneum A. Vanderpoorten) en Han Flintrop, voorzitter van het jeugdcomité van de Lions Club Lier Twee Neten. 35 leerlingen van de Lierse middelbare scholen hebben ondertussen de Leeuwenklas al bezocht. Ze worden bijgestaan door 12 vakleerkrachten. Via hun geregelde aanwezigheid kunnen ze sparen voor een beloning,  onder de vorm van een zwembeurt, een boekenbon of 2 cinematickets. 

Tekst: DéBé

Foto's: ROM

Begindatum: 
vrijdag, 12 februari, 2021
Einddatum: 
vrijdag, 12 februari, 2021

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK