LIERSE MAMMOET INSPIREERT TOT AANGEPASTE BIEREN

De weergekeerde mammoet van Lier inspireerde het Liers Cultuurcentrum samen met de Belgische Vereniging voor Paleontologie tot een aangepast biertje. Als partner werd de firma Biosano uit Wommelgem gekozen, een groothandel in biologische voeding en dranken. Deze deed dan weer een beroep op thuisbrouwer Louis Meulders uit Beerse, die ook het recept van de Gageleer bedacht.

Voor het blond biertje werd gebruik gemaakt van oude granen zoals eenkoorn, spekt en boekweit, van gerst en van duizendblad en moerasspirea als smaakmakers. Voor het brouwen werd brouwerij De Plukker van de biologische hopboer Joris Cambie uit Poperingen ingeschakeld. Het goudblond tot amberkleurig bier met witte schuimkraag bevat kruidige en florale aroma’s met accenten van karamel en honing. Door Biosano werd het opgenomen in de reeks van biologische ‘Beers for Nature’.

De Mammoet Belgian Paleo Ale bevat 7% alcohol, wordt aangeboden in een flesje van 33 cl. en kost 2,50 euro. Per flesje gaat 5 cent naar Natuurpunt afdeling de Wielewaal, voor het beheer van het natuurgebied Nazareth en de Kromme Ham en in eerste instantie voor een bewegwijzerd wandelpad met educatieve borden in het gebied van Nazareth-Zuid. Het bier is te verkrijgen in de museumshop van Lier, via drankenhandel Goetzé en in diverse horecazaken.

Daarnaast brengt de Belgische Vereniging voor Paleontologie ook een kruidig bruin mammoetbier op de markt, dat 8,5% alcohol bevat. Het werd samengesteld op basis van fossiele zaden en kruiden die gevonden werden in de maag van de gemummificeerde Yakagir-mammoet in Siberië. Voor dit donker bier werd een beroep gedaan op de microbrouwerij De Meulekes uit Lier. Het kan gedegusteerd worden tijdens het Mammoetsymposium op zaterdag 17 november in het stadhuis van Dendermonde. (Creating 29/09/18)

Tekst: DéBé

Foto's: Luc Peeters

Begindatum: 
zaterdag, 29 september, 2018
Einddatum: 
zaterdag, 29 september, 2018

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK