LIERSE KERSTBOOM SIERT BRUSSELSE GROTE MARKT

De grote kerstboom die tijdens de eindejaarperiode 2023 staat te pronken op de Grote Markt in Brussel, komt uit Lier. Het is de eerste maal dat de boom uit Vlaanderen en dan nog wel uit Lier komt. Voordien werd steeds een exemplaar uit de bossen van Wallonië uitgezocht.

De kerstboom stond in de achtertuin van de familie Jos Bogaretts – Maria Schoeters aan de Mechelsesteenweg op de grensscheiding met Duffel. De boom werd er bij het begin van de jaren ’70 geplant, nadat hij dienst had gedaan als sierboompje in de woning. Pierre Demesmaeker van boomkwekerij Inter Arbo uit Sint-Pieters-Leeuw had hem al enkele jaren in het oog. De 87-jarige Maria Schoeters – die momenteel in het ziekenhuis verblijft – wou na het overlijden van haar man zo’n tien jaar geleden, de boom behouden omdat hij voor schaduw zorgde. Nadat steeds meer naalden in de tuin van de buren terecht kwamen, werd beslist om hem weg te doen en te vervangen door een plataan. De operatie ‘ontmanteling’ verliep aanvankelijk niet van een leien dakje. De oprit voor de woning was door de regen van de voorbije dagen te drassig, zodat de kraanwagen zich bijna vast reed. Bijkomend materiaal moest dan ook vanuit Tubeke aangevoerd worden, om de kraan te stabiliseren.

Zodra dit materiaal ter plaatse was, verliep de operatie verder naar wens. Nadat de kraan de 22 meter hoge boom in de greep had, werd hij deskundig afgezaagd en op een dieplader vastgelegd. Onder begeleiding van de politie werd de gigantische boom naar de brandweerkazerne in Duffel gebracht, waar op groen licht moest worden gewacht om hem ’s nachts via de autostrade naar parking C aan de Heizel te vervoeren. Donderdagochtend wordt hij dan op de eindbestemming – de Grote Markt van Brussel – verwacht. Na de ‘pronkperiode’ wordt de Lierse kerstboom verhakseld en het strooisel gebruikt tussen jonge boompjes. Pierre Demesmaeker van boomkwekerij Inter Arbo zoekt ook de kerstboom voor de Grote Markt in Lier uit. ‘Maar hier zijn we wel met een grootte van 10 tot 12 meter tevreden’, aldus burgemeester Rik Verwaest.

Tekst  DéBé

Foto  Luc Peeters

Begindatum: 
woensdag, 15 november, 2023
Einddatum: 
woensdag, 15 november, 2023

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK