LIERSE KEERSTERS VIEREN 90-JARIG JUBILEUM

Met een prima verzorgde receptie, een rijk buffet en een sfeervolle dansavond met dj Nostress, vierden de Lierse Keersters in het Hof van Beatrijs hun 90-jarig jubileum. Als prélude tot het buffet overliep voorzitter Karel Michielsen de rijke geschiedenis van de vereniging, die een belangrijke folkloristische traditie in ere houdt.

De Lierse Keersters werden opgericht in 1927 in het kader van het toenmalige buurtleven en traden vooral op bij de viering van zilveren en gouden huwelijksjubilea. Met hun zwarte kledij, hun witte schort, hun bloem in het haar en hun bezem versierd met rode en witte linten, reinigen ze symbolisch de straat. Ze worden vergezeld door een ceremoniemeester, een accordeonist en een boerenpaar. Tijdens de tweede wereldoorlog lagen de activiteiten stil en verdwenen de Lierse Keersters uit het straatbeeld. Omstreeks 1960 werd de aanloop genomen naar een heropleving, die op initiatief van Caroline Jurgens in 1980 vorm kreeg bij de viering van een 100-jarige in rustoord het Paradijs.

In de daaropvolgende Zimmercavalcade vormden ze één van de blikvangers. Met het aantreden van Josephine Bosmans als voorzitter in 1990, werd een nieuwe bloeiperiode ingeluid. Na 20 jaar de kar getrokken te hebben, werd ze in 2010 opgevolgd door Karel Michielsen. De vereniging telt vandaag 60 actieve en 45 steunende leden. Tussen het oudste (89) en het jongste (23) lid ligt 66 jaar verschil. De voorzitter deed nog een warme oproep tot jonge belangstellenden om de groep te komen versterken en een rijke Lierse traditie verder te zetten. Aan de viering van het 90-jarig bestaan werd deelgenomen door zo’n 90 feestneuzen. De bestuursleden en Josephine Bosmans ontvingen een paasgeschenk. Voor alle vrouwelijke en mannelijke deelnemers was een passende attentie voorzien.

Tekst: DéBé

Foto's: RM

Begindatum: 
zaterdag, 8 april, 2017
Einddatum: 
zaterdag, 8 april, 2017

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK