LIERSE JOURNALISTE PUBLICEERT DERDE BOEK OVER SULTANAAT OMAN

De Lierse journaliste en schrijfster Maria Dekeersmaeker verblijft al ettelijke jaren in het sultanaat Oman aan de zuidoostkust van het Arabisch schiereiland. Vanuit haar woonplaats Salalah – een kuststad met 160.000 inwoners in het uiterste zuiden van de regio Dhofar – gaat ze op ontdekkingsreis in dit minder bekende deel van de wereld en doet ze onderzoek om haar bevindingen te boek te stellen. In haar jongste boek ‘Whispers of Oman’, laat ze vrouwen uitgebreid aan het woord.

Eerder publiceerde ze het Engelstalige boek ‘The DNA of Salalah-Dhofar’ en ‘Treasure of Salalah-Dhofar’. Hierin komen vooral het landschap, de bezienswaardigheden, de cultuur en de tradities van Dhofar aan bod. In het verlengde van deze boeken ontstonden het blogmagazine https://alarba.wordpress.com en de website https://mariastories.com. In haar derde boek ‘Whispers of Oman’ laat ze vrouwen uit dit Arabisch land dat grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen, aan het woord. In het totaal brengt ze 38 verhalen, geïllustreerd met de nodige foto’s.

De verhalen zijn geen fictie maar portretten van vrouwen die vertellen hoe ze in hun vaak nog traditionele en meestal tribale omgeving hun dromen waar maken en deel uitmaken van de modernisering van hun land met een rijke oude geschiedenis, die begon in 1970. Het verzamelen van deze verhalen nam liefst zeven jaar in beslag. Vooreerst moest immers het nodige vertrouwen en wederzijs respect opgebouwd worden. In het boek komen zowel jongere als oudere generaties van vrouwen – ongeacht hun status in de maatschappij – aan het woord. De auteur geeft een zo breed mogelijk beeld over die dingen in het leven, die deze vrouwen bezighoudt.

Zo is er het verhaal van de studente Sara die er van droomt om actrice te worden en er dan ook volledig voor gaat. Zo zijn er de getuigenissen van vrouwen met borstkanker en hoe ze hun ziekte een plaats geven in hun leven. De verhalen van Dr. Aida en Naifa lichten ene tipje van de sluier op over hoe de modernisering plaats vond in hun land. Amal vertelt hoe ze haar persoonlijke vrijheid ervaart door met de wagen te rijden. Amna brengt dan weer het verhaal over hoe ze omging met het onrecht dat haar vader als slaaf werd aangedaan. ‘Whispers of Oman’ brengt verhalen over vrouwen vol levenslust en daadkracht. Vanaf 26 augustus kunnen de belangstellenden vijf dagen lang het e-book gratis downloaden via https://mariastories.com/whispers-ebook. Een ‘book-on-dmand’ versie - een gedrukt boek op aanvraag – is in de maak.

Foto: MD

Begindatum: 
woensdag, 12 augustus, 2015
Einddatum: 
woensdag, 12 augustus, 2015

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze cookie policy en privacy policy. OK